• Zuid-Koreanen bezoeken een ‘liefdesmuseum’ in Seoul.

Zuid-Korea legaliseert overspel

Het Grondwettelijk Hof in Zuid-Korea heeft een wet uit 1953 afgeschaft die overspelige echtgenoten tot twee jaar celstraf kon opleveren. De wet zou in strijd zijn met de persoonlijke vrijheden. Het aandeel van een plaatselijke producent van condooms steeg meteen 15 procent op de beurs.

De Zuid-Koreaanse regering voerde de anti-overspelwet in 1953 in om bedrogen partners de mogelijkheid te bieden hun overspelige echtgenoot of echtgenote te laten straffen. Ze wilde daarmee vooral wettelijke steun bieden aan de vrouwen in het land, die in die tijd vaak financieel afhankelijk waren van hun man en het zich dus niet konden veroorloven om hem te verlaten. Scheidingen waren bovendien taboe.

Sinds de rechtszaken elektronisch bijgehouden worden, vanaf 1985, werden bijna 53.000 Zuid-Koreanen beschuldigd van overspel. 35.000 onder hen kregen ook effectief een gevangenisstraf. Vorig jaar nog werden 892 mensen gestraft voor hun buitenechtelijke relatie. Geen van de veroordeelden moest echter naar de gevangenis, de voorbije jaren werden de meeste zaken via een financiële schikking geregeld.

‘Het is niet realistisch om alle onethische zaken via de rechtbank te bestraffen’, oordeelde het Zuid-Koreaanse Grondwettelijk Hof vandaag echter. ‘Deze wet strookt niet met de grondwet, aangezien het recht van de burgers wordt ingeperkt om zelf te beslissen over seks, geheimhouding en vrijheid binnen hun privéleven.’

De Zuid-Koreaanse economie reageerde alvast verheugd op het verdict. Unidus, een lokale producent van condooms, zag zijn aandeel op de plaatselijke beurs al met 15 procent stijgen.

De podcasts van De Standaard