Foto: KMS

Rik Daems: ‘Laat langdurig werklozen gemeenschapsdienst doen in ruil voor uitkering’

Open Vld-senator Rik Daems wil de uitkering van langdurig werklozen deels afhankelijk maken van gemeenschapsdienst. Wie langer dan een jaar zonder werk zit, zou een dag per week moeten helpen met eenvoudige administratieve taken, de groen- en klusdienst of met het openhouden van het cafetaria van de gemeentelijke sporthal, bepleit hij dinsdag in De Morgen.

‘Momenteel zijn er 559.000 werklozen in België, waarvan 417.000 uitkeringsgerechtigd’, aldus Daems in een opiniestuk. ‘Dit kost de samenleving 8,9 miljard euro of maar liefst 25 procent van de personenbelasting, waar in de perceptie niets tegenover staat. Dat bedreigt het draagvlak voor onze solidariteit.’

Dat 95.000 Vlamingen meer dan een jaar werkloos zijn, toont volgens de liberaal dat de maatschappij er niet in slaagt om die langdurig werklozen te betrekken. Volgens hem zou een verplichte dag gemeenschapsdienst hen helpen weer arbeidsritme te ontwikkelen, sociale contacten op te bouwen en misschien zelfs door te stromen naar een volwaardige job. Twee dagen per week moet voor hem ook bespreekbaar zijn voor wie meer dan twee jaar zonder werk zit.

‘Het is niet de bedoeling de langdurig werkloze te pesten’, aldus nog Daems. ‘Ze kunnen nuttig werk verrichten voor de maatschappij, die per slot van rekening ook solidair is met hen.’ Hij benadrukt ook dat mensen getroffen door bijvoorbeeld ziekte of invaliditeit niet onder zijn voorstel vallen.

Daems lanceerde het idee al eens in 2006, maar dat werd toen binnen zijn partij niet op applaus onthaald, zo brengt De Morgen nog in herinnering.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen