Foto: AFP

Verenigde Staten blijven beperkt aanwezig in Syrië

De Verenigde Staten zouden uiteindelijk nog vierhonderd soldaten in Syrië houden. Enkele weken geleden kondigde president Donald Trump aan dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken. Het gaat om een soort overgangsperiode. België sluit niet uit dat het deelneemt aan een gecoördineerd beheer van het noordoosten van het land.

‘Een kleine vredesmacht van ongeveer tweehonderd soldaten zal voor bepaalde tijd in Syrië blijven’, zei Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis donderdag, zonder meer details te verstrekken. Dat nieuws kwam er na een telefoongesprek tussen Trump en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan.

Vrijdag luidde het in Amerikaanse regeringskringen dat er nog 400 in plaats van 200 Amerikaanse soldaten zouden blijven. De Amerikaanse troepen zouden de komende weken Syrië moeten verlaten. De militaire strijd tegen terreurgroep IS in Syrië bevindt zich in een eindfase.

Volgens de invloedrijke Amerikaanse senator Lindsey Graham is de beslissing om soldaten in Syrië te houden bedoeld om de Europeanen ervan te overtuigen zelf duizend manschappen naar dat land te sturen.

Reynders

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had rijdag in het Witte Huis een ontmoeting met John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van VS-president Donald Trump, en Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Er lopen gesprekken met een kleine groep Europese landen die deel uitmaken van de coalitie tegen IS zoals Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Denemarken. De Amerikanen legden de piste van een veiligheidszone (‘safety zone’) in het noordoosten van Syrië op tafel. ‘De Fransen en Britten zijn daar reeds aanwezig. Het beheer van die zone kan op een gecoördineerde manier gebeuren, met uiteraard ook luchtsteun’, verklaarde Didier Reynders.

De ontslagnemende minister van Defensie sloot desgevraagd niet uit dat de Belgische F-16’s daar deel van zouden kunnen uitmaken. Hij verwees naar het rotatiesysteem dat ons land met Nederland heeft bij de interventies in de regio. ‘We staan dus open voor alle mogelijkheden. Uiteraard moeten we de toestand analyseren en ook bekijken in het licht van (de aanwezigheid in) Afghanistan’.

Bron: BELGA