Foto: Belga

Brusselse commissaris speelt nazideuntjes uit concentratiekampen op politiekantoor

De gewezen baas van de hondenbrigade van de politiezone Brussel Zuid ontkende de Holocaust en speelde in zijn kantoor de muziek die in de concentratiekampen werd gedraaid toen joden naar de gaskamers werden gebracht. Tegen de man loopt nu een onderzoek. Als hij schuldig wordt bevonden, zal hij zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Vrijdagmorgen viel de Algemene Inspectie binnen in de kantoren van de politie Brussel Zuid in Neerpede (Anderlecht). Daar is de hondenbrigade gevestigd die tot vorig jaar geleid werd door commissaris Geert V. Maar na een klacht over racisme, antisemitisme en homofobie is hij overgeplaatst.

‘De huiszoeking van vandaag toont dat het gerecht zwaar tilt aan dit dossier’, zegt Sven Mary, advocaat van de politiecommissaris.

Twee agenten van de hondenbrigade zouden drie jaar geleden in het kantoor van de commissaris geroepen zijn. Daar zette hij nazimuziek op en ontkende hij het bestaan van de concentratiekampen en de gaskamers.

‘Een van de grootouders van een agent stierf in een concentratiekamp. Zij diende eerst intern een klacht in tegen haar baas. Maar toen daar niets van kwam, is ze naar ons gekomen’, zegt Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen antisemitisme.

Toch heeft men het verhaal van de agenten niet zomaar geloofd. ‘Pas na gesprekken met andere betrokkenen en getuigen hebben we een klacht ingediend bij het gerecht’, klinkt het.

In totaal vijf agenten hebben getuigd tegen de commissaris. Onder meer over racisme en homofobie.

Twee agentes

De betrokken commissaris werd na een intern onderzoek tijdelijk overgeplaatst.

Burgemeester Eric Tomas (PS) van Anderlecht bevestigt dat een huiszoeking heeft plaatsgevonden maar onthoudt zich van ieder commentaar.

Ook het Brusselse parket zwijgt voorlopig. ‘In het belang van het onderzoek’.

In oktober werden ook al twee agentes van de hondenbrigade geschorst nadat een video was opgedoken waarin te horen was hoe de twee zich schuldig hadden gemaakt aan racistische uitspraken.

In de video, die door de agentes zelf zou gemaakt zijn terwijl ze patrouilleerden op het Anderlechtse Lemmensplein, zou te horen zijn hoe de twee mensen van allochtone origine uitmaken voor ‘ratten’. De opnamen werden nadien openbaar gemaakt, waar na de agentes werden tijdelijk geschorst.

Zeker één van de twee agentes had eerder getuigd tegen de commissaris.

Niet te missen