Foto: ap

Poetin: ‘Ik ben klaar voor een rakettencrisis als jullie er een willen’

Russisch president Vladimir Poetin zegt dat zijn land klaar is voor een situatie zoals ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis als de VS daar zouden op aansturen. Hij dreigt er mee schepen en onderzeeërs met nucleaire raketten in de buurt van Amerikaanse territoriale wateren te stationeren.

De Cubaanse rakettencrisis barstte in 1962 in alle hevigheid los toen Moskou raketten naar Cuba bracht als antwoord op Amerikaanse militaire ontplooiing in Turkije. Het gevolg was een confrontatie waarbij niemand een stap wilde of kon terugzetten en die de wereld op de rand van een nucleaire oorlog bracht. 

Nu, meer dan een halve eeuw later, lopen de spanningen tussen oost en west opnieuw hoog op. Op  een moment dat verdragen over de verspreiding van allerlei wapens ter discussie staan, vreest Rusland onder meer dat de Verenigde Staten kernraketten voor middellange afstand in Europa zouden kunnen stationeren. Moskou waarschuwde al dat, als de Amerikanen raketinstallaties in de richting van Rusland opschuiven, het zal antwoorden door zijn eigen raketten dichter in de buurt van de VS te brengen of door snellere raketten te ontwikkelen.

Poetin gaf aan dat Rusland net buiten de Amerikaanse territoriale wateren schepen en onderzeeërs met hypersonische raketten in stelling zou kunnen brengen. ‘Die zijn niet stationair’, voegde hij daar aan toe. ‘Ze bewegen en ze zullen ze moeten vinden’, zou hij volgens een mededeling van het Kremlin gezegd hebben. ‘Reken maar uit: Mach 9 (negen keer de snelheid van het geluid, nvdr.) en een reikwijdte van meer dan 1.000 kilometer ...’

Volgens Poetin stuurt hij niet aan op een wapenwedloop, maar zegt hij dat hij geen keuze heeft als de VS raketten naar Europa brengen, raketten die Moskou binnen de tien minuten zouden kunnen bereiken. Russische raketten op zee kunnen de Amerikanen sneller treffen dan in Europa opgestelde Amerikaanse raketten Moskou kunnen bereiken, omdat de afstand korter is. Volgens Poetin lopen de spanningen nog niet zo hoog op als ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis en is dat ook niet wat hij op het oog heeft. ‘Maar als iemand dat wil, goed, dan zijn ze welkom.’

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de uitspraak van Poetin een propagandaboodschap en wil hij de aandacht afleiden van wat Washington omschrijft als de inbreuken die de Russen plegen tegen het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF). Dat verdrag werd in 1987 ondertekend door de Amerikaanse president Ronald Reagan en secretaris-generaal Michail Gorbatsjov van de toenmalige Sovjet-Unie. President Donald Trump trok de VS begin deze maand echter terug uit dat verdrag, omdat Rusland het niet zou naleven.