Foto: rr

Geschorste racepiloot Anthony Kumpen gaat in de tegenaanval

Anthony Kumpen is betrapt op het gebruik van amfetamine en daarvoor zwaar geschorst door het Vlaams Doping Tribunaal. Kumpen ontkent en gaat in de tegenaanval.

De 40-jarige Kumpen werd betrapt op het verboden middel tijdens de 24 Uur van Zolder, gereden in augustus 2018. Amfetaminen zijn sowieso verboden in de autosport, maar des te meer in een uithoudingswedstrijd als de 24 Uur. Zo redeneerde ook de disciplinaire commissie van NADO Vlaanderen. Amfetamines zouden concentratiebevorderend werken.

Het Doping Tribunaal  heeft een zware schorsing van vier jaar uitgesproken. Hoger dan de normaal voorziene twee jaar. Dat betekent eigenlijk het einde van zijn carrière. Kumpen gaat in beroep tegen de sanctie. 

De piloot weet tegenover de disciplinaire commissie zijn positieve plas aan een bestanddeel van zijn medicatie voor ADHD, meer bepaald dexedrine. Er werd echter opgemerkt dat volgens een medisch rapport die behandeling bij Kumpen al op z’n 15de gestopt werd. 

In een persmededeling, vrijdagavond verstuurd, herhaalt Kumpen zijn verdediging. Hij schrijft: 'ik ontken met klem ooit doping te hebben gebruikt in een poging mijn prestaties of uithouding op onrechtmatige wijze te bevorderen. Na een zwaar ongeluk in Tours werden de gekende symptomen van ADHD sterker, zodat verdere medicatie noodzakelijk bleek. Deze medicatie werd voorgeschreven door een arts.'

De persmededeling zegt verder: 'Anthony Kumpen afschilderen als opzettelijke dopingzondaar is bijgevolg volstrekt onjuist, bijzonder tergend en hoogst schadelijk.'

De racepiloot gaat in de tegenaanval. Hij laakt het feit dat zijn positieve plas nu alom bekend is. Hij schrijft: 'De wet stipuleert dat voorlopige schorsingen via beveiligde en vertrouwelijke communicatiekanalen aan de sportverenigingen worden gecommuniceerd.' Omdat dat hier niet gebeurd is, heeft hij advocaat Omar Souidi, bekend van het tv-programma ‘De Slimste Mens’, ingeschakeld 'om de verantwoordelijke van deze fout te dagvaarden voor de bevoegde rechtbank'.

Kumpen heeft een mooie erelijst bij elkaar gereden als piloot. Hij won vier keer het Belcar-kampioenschap, liefst zes keer de 24 Uur van Zolder, één keer de 24 Uur van Spa-Francorchamps en de NASCAR Whelen Euro Series. Door die laatste eindzege mocht hij deelnemen aan de NASCAR Xfinity Series.

Kumpen is de voorbije jaren uitgegroeid tot een bv. Hij is de man van model Griet Vanhees en graag gezien in meerdere tv-programma's.