Foto: Photo News

Intertoys failliet in Nederland, Belgische activiteiten gespaard

De Nederlandse speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Bewindvoerders van de geplaagde keten hebben aan de rechter gevraagd het uitstel van betaling om te zetten in faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement.

Intertoys vroeg ruim een week geleden uitstel van betaling aan. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten. Initiatieven om het tij te keren hebben niet geholpen, zo meldde het bedrijf.

Concreet betekent het faillissement dat het bedrijf uitstaande schulden van voor de datum van het faillissement niet zal betalen. De curatoren richten zich nu op een einde van de onderneming, verkoop van de bezittingen en afwikkeling van de verplichtingen.

Bij Intertoys werken 3.200 werknemers verdeeld over 286 winkels en 2 distributiecentra. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. Ook het servicekantoor in Amsterdam valt onder het faillissement. Het bankroet geldt niet voor de winkels van ruim honderd franchisenemers in Nederland. Ook de Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement.

In België is Intertoys naar eigen zeggen in een vergevorderd stadium voor de verkoop van de Belgische Bart Smit-activiteiten. De verkoop kan op korte termijn worden afgerond.

Bron: BELGA