Foto: AFP

Trump waarschuwt Venezolaanse militairen die Maduro blijven steunen: ‘Je zult alles verliezen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Venezolaanse militairen die trouw blijven aan president Nicolás Maduro gewaarschuwd dat ze zo hun leven op het spel zetten. Hij eist ook dat ze humanitaire hulp toelaten.

Trump sprak maandag in Miami een publiek van veelal Venezolaanse en Cubaanse immigranten toe, en benadrukte er opnieuw zijn steun voor Juan Guaidó, de Venezolaanse oppositieleider die zichzelf vorige maand uitriep tot interim-president.

Maar de meeste militairen blijven Maduro nog steeds trouw, en verhinderen bovendien dat humanitaire hulp het land bereikt. Het voedsel, medicijnen en andere voorraden die de Verenigde Staten hebben gestuurd, zitten vast aan de grens met Colombia.

De president benadrukte in zijn speech dat de militairen hun leven riskeren als ze Maduro aan de macht houden. ‘Je kan ervoor kiezen om het genereuze aanbod van amnestie van president Guaidó te aanvaarden, en in vrede te leven onder je naasten. (...) Zo niet kan je de tweede optie kiezen: ervoor kiezen om Maduro te steunen. In dat geval zal je geen plaats hebben om naartoe te vluchten, geen mogelijke uitweg. Je zult alles verliezen.’

Nog noemde hij de socialistische Maduro een ‘Cubaanse marionet’. In een vlammende toespraak tegen ‘het socialisme’ zei Trump ‘dat de dagen van het communisme in Venezuela geteld zijn, maar ook die in Nicaragua en Cuba’.

Trump blijft aandringen op een vreedzame machtsoverdracht in Venezuela, maar sluit militair ingrijpen niet uit.

Hulp

Maduro hoeft geen Amerikaanse hulp, maar heeft intussen wel de komst van 300 ton medicijnen aangekondigd vanuit Rusland, China, Turkije en andere VN-landen. 'Voor deze hebben we waardig betaald', zei hij in een verklaring die op televisie werd uitgezonden.

De spanningen in het Zuid-Amerikaanse land lopen nog hoger op sinds de verkiezingen van 10 januari. Toen werd Maduro beëdigd voor een tweede termijn, maar de internationale druk om af te treden neemt toe. Het land kampt met een tekort aan voedsel en medicatie. De Venezolaanse economie ligt in puin, geld is niets meer waard, van gezondheidszorg is amper nog sprake, de criminaliteit stijgt en drie miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor de ellende.

Bron: Reuters