Foto: staatsbosbeheer

Wolf definitief terug in Nederland: ‘Begin van een roedel’

Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe, het uitgestrekte natuurgebied in de Nederlandse provincie Gelderland. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt.

‘Nu er niet alleen een wolvin, maar ook een wolf rondloopt op de Noord-Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes’, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ‘Dit is het begin van een roedel.’

Er waren al langer signalen van de vestiging van wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal heet. Als een wolf een halfjaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens experts dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. De conclusie is getrokken op basis van DNA-onderzoek van uitwerpselen.

Het onderzoek wijst er ook op dat er een wolvenmannetje in de buurt rondloopt. Vermoedelijk woont er al maanden nog een wolvin op de Midden-Veluwe. Daarover is midden maart zekerheid.

De provincie Gelderland vroeg eind januari om versneld DNA-onderzoek, omdat ze duidelijkheid wilde hebben over de terugkeer van de wolf. ‘Nu blijkt maar hoe belangrijk het is om de wolf actief te volgen. Dankzij de verzamelde uitwerpselen zijn we verrast door een derde wolf op de Veluwe’, aldus de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.

De wolf verdween ongeveer 150 jaar geleden uit Nederland.

Bron: BELGA
Niet te missen