Foto: AFP

Braziliaanse stijldirecteur van Vogue neemt ontslag na controversiële foto’s

De Braziliaanse stijldirecteur van Vogue, Donata Meirelles, heeft ontslag genomen nadat controversiële foto’s van haar verjaardagsfeestje veel kritiek kregen. Ze zat, als blanke vrouw, op een speciale stoel en liet zich omringen door zwarte modellen in koloniale kledij.

Critici vergeleken de kleren die de zwarte modellen droegen met de witte uniformen die zwarte huisslaven moesten dragen van de blanken. De stoel werd vergeleken met een cadeira de sinhá, een speciale stoel voor slavenmeesters. Een bekende Braziliaanse zangeres, Elza Soares, schreef op Instagram: ‘Denk aan hoeveel je mensen pijn kan doen wanneer je een thema kiest om je verjaardagsfeestje op te leuken’.

Een andere instagrammer vergeleek een foto van Meirelles met een oude foto van een vrouw van de Costa Carbalho familie uit 1860.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“(...)Já as escravas de casas ricas eram adornadas por seus próprios senhores. Quando saíam para as ruas acompanhando suas senhoras ou crianças, eram exibidas em trajes finos e carregadas de joias.A própria escrava era um objeto de ostentação do dono, um objeto de luxo a ser mostrado publicamente”. Trecho do livro Jóias de Crioula de Laura Cunha e Thomas Milz. A primeira foto foi tirada em 1860. De acordo com @edercansino a foto que faz parte do acervo do @imoreirasalles, intitulada “senhora da família Costa Carvalho na liteira com dois escravos” foi feita na Bahia por fotógrafo desconhecido. A segunda imagem é de 2019 mesmo. #sóeuacheiestranho #Bahiaterradafelicidade #ritadeixederecalque #passeodedinhoprolado #osprincípiosacimadaspersonalidades #qualquersemelhança #nãoémeracoincidência

A post shared by ritabatista (@ritabatista) on

 

Ontslag

De dag na het feest reageerde Meirelles (50) dat de stoel een artefact was van de Afro-Braziliaanse godsdienst candomblé, en de outfits waren traditionele feestkledij van de regio Bahia. ‘Maar als ik de verkeerde indruk heb gewekt, wil ik me verontschuldigen’, aldus Meirelles. Woensdag kondigde ze dan toch haar ontslag aan bij Vogue.

Het magazine kwam met een statement op Instagram: ‘Vogue Brazilië betreurt ten diepste wat er is gebeurd en hoopt dat de controverse als een leermoment kan worden opgevat.’

In Brazilië is meer dan de helft van de 200 miljoen mensen zwart, maar de eerste zwarte vrouw op de cover van het magazine verscheen er pas in 2011, 36 jaar na de lancering.