Ellen Page: ‘De vicepresident wil eigenlijk liever niet dat ik kan trouwen’

De Canadese actrice Ellen Page (31) nam in de talkshow 'The Late Show With Stephen Colbert' het woord over homorechten. Ze hekelt de houding van Amerikaans president Donald Trump en diens vicepresident Mike Pence. ‘Als je in een machtsfunctie zit en je haat mensen, wat denk je dan dat er zal gebeuren?’

‘Ik was kwaad vanavond, maar het was onmogelijk om dat niet te zijn’, zegt Page wanneer ze praat over homorechten. De actrice trouwde in januari vorig jaar met danseres Emma Portner. ‘De president en vicepresident willen eigenlijk liever niet dat ik kan trouwen, laat dat duidelijk zijn’, stak ze van wal.

‘Mike Pence wou de liefdesrelatie die ik heb met mijn vrouw, verbieden in de staat Indiana. Hij gelooft in “homogenezing” (omstreden 'behandeling' die holebi's van hun geaardheid zou moeten 'genezen', red) en heeft de LGTB-gemeenschap al heel veel schade berokkend’, vindt ze. Ze haalt ook de aanval op acteur Jussie Smollett aan, die in het gezicht werd geslagen en overgoten werd met een ‘onbekende chemische substantie’ terwijl de aanvallers racistische en homofobe beledigingen riepen. ‘Leg de link tussen die aanval en de haatspraak. Als je in een machtsfunctie zit en je verspreidt haatboodschappen over mensen, je wilt hen pijn doen en je wijdt daar je hele carrière aan, wat denk je dan dat er zal gebeuren?’, stelt ze.

‘Kinderen zullen misbruikt worden, ze zullen zelfmoord plegen, mensen zullen op straat in elkaar worden geslagen. Dit moet stoppen’, aldus nog Page.

Page raakte bekend door haar rol in Juno en speelde later in Inception. Ze werd genomineerd voor verschillende filmprijzen, waaronder een Oscar, Golden Globe en BAFTA Awards. Ze was te gast bij Stephen Colbert om haar nieuwe show The Umbrella Academy op Netflix te promoten.