Foto: EPA-EFE

Kerkdienst voor Armeens gezin na 96 dagen beëindigd

Na 96 dagen is in de Haagse Bethelkerk een einde gekomen aan de kerkdienst om de uitzetting van een Armeense familie te voorkomen.

De uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan verbleef drie maanden in het kerkhuis terwijl dag en nacht een mis werd opgedragen. Daardoor waren ze beschermd. De overheid in Nederland mag immers geen kerkdienst onderbreken om mensen mee te nemen.

Na negen jaar moest de familie Nederland verlaten. Volgens de bevoegde staatssecretaris Mark Harbers was het uitgesloten dat ze zou mogen blijven. Maar het kinderpardon waarover de Nederlandse regering dinsdagavond een akkoord bereikte, bracht toch verlossing.

Volgens predikant Derk Stegeman hebben diverse Kamerleden van de coalitiepartijen verzekerd dat het gezin in Nederland mag blijven. De regeling houdt in dat zogenoemde gewortelde kinderen opnieuw beoordeeld moeten worden.

Vanuit de samenleving nam de druk voor een regeling de voorbije maanden toe. Nederland telt ongeveer vierhonderd kinderen die al meer dan vijf jaar in het land verblijven en in die periode geen verblijfsvergunning hebben gekregen. Een aantal van hen kreeg de voorbije maanden veel media-aandacht, waaronder het kerkasiel in Den Haag.