Foto: Photo News

KMI waarschuwt voor ijsplekken en verharde sneeuw

Het KMI waarschuwt voor ijsplekken en verharde sneeuw woensdagavond en -nacht en donderdagochtend. Ook aanvriezende mist is tijdelijk mogelijk. Er geldt code geel in alle provincies.

‘De restanten van de sneeuw zijn momenteel weg en er wordt ook geen extra sneeuw meer verwacht’, aldus Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer aan VRT NWS. ‘Dat betekent wel dat het wegdek nat is en die nattigheid in combinatie met de vriestemperaturen aan de grond kunnen voor lokale gladheid zorgen’, waarschuwt Daniëls. ‘Dat zie je normaal gezien niet met het blote oog. We zullen uitrijden om preventief zout te strooien.’

Pas in de nacht van donderdag op vrijdag gaat het opnieuw sneeuwen. In het oosten van het land gaat die sneeuw later over in smeltende sneeuw of regen. Ook dan geldt code geel in alle provincies.

Wat wordt er verwacht? 

De maxima liggen donderdag tussen -3 en 0 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond +1 graad in de andere streken. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en wordt later meestal matig uit het zuidoosten.

Donderdagnacht neemt de bewolking toe en vanaf de Franse grens gaat het sneeuwen, bij minima tussen -5 graden in de Ardennen en -1 graad aan zee. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het in de loop van de nacht zachter en gaat de sneeuw over in smeltende sneeuw en regen. In de noordoostelijke helft van het land blijft het vriezen met sneeuw. Rond het einde van de nacht trekt de neerslagzone weg naar Nederland.

Vrijdag is het droog, maar meestal bewolkt. De maxima liggen tussen 1 en 3 graden. De wind waait meestal zwak uit het noordoosten in de noordwestelijke helft van het land. In de zuidwestelijke helft waait de wind eerst matig uit het zuidwesten en later zwak uit het zuidoosten.

Zaterdag is het over het oosten van ons land zwaarbewolkt met langdurige sneeuwval. In het westen zou het droog blijven met zon en wolken. De maxima liggen tussen -2 graden in het oosten en +2 graden in het westen. De wind waait zwak of matig uit noordelijke of noordwestelijke richtingen.

Zondag wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Er vallen enkele (winterse) buien bij maxima rond 3 of 4 graden in het centrum.

Bron: Belga/VRT
Niet te missen