Foto: Photo News

Uber maakt salaris van zijn chauffeurs bekend

De taxi-app Uber heeft de uur- en maandlonen gepubliceerd van zijn 28.000 Franse chauffeurs. Dit is wat ze verdienen en hoelang ze daarvoor moeten werken.

Werken wanneer je wilt, een goed salaris en een nieuwe auto. Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoeveel verdien je als Uber-chauffeur nu werkelijk als je baas een app is? Op die vraag krijgen we voor het eerst een duidelijk antwoord, dankzij de onuitgegeven reeks data die de taxi-app Uber in Frankrijk publiceerde.

1.617 euro per maand

Daaruit blijkt dat een Uber-chauffeur in Frankrijk bruto gemiddeld 24,81 euro verdient per uur, meldt de Franse zakenkrant Les Echos. Daarvan blijft uiteindelijk slechts 9,15 euro netto over. Want van dat bruto-uurloon moet een belangrijke commissie voor Uber worden afgetrokken, de btw en de sociale bijdragen.

Van rond te rijden in een Uber-wagen word je dan ook niet rijk. Gemiddeld verdienen ze 1.617 euro per maand, blijkt uit de cijfers. En dat voor een werkweek die gemiddeld 45 uur duurt. Maar volgens de populaire taxi-app verdienen hun Uber-chauffeurs daarmee wel beduidend meer dan vrachtwagenchauffeurs in de transportsector (gemiddeld 1.430 euro per maand) of werknemers actief in het publieke transport (gemiddeld 1.110 euro per maand).

Gemiddeld 39 jaar

Uber gaf bovendien ook data vrij over het profiel van zijn 28.000 actieve chauffeurs. Die zijn in Frankrijk gemiddeld 39 jaar en hebben in 37 procent van de gevallen een diploma hoger onderwijs (bac +2). Volgens een interne enquête kiezen ze in 89 procent van de gevallen voor Uber vanwege de ‘onafhankelijkheid’ en in 81 procent van de gevallen om ‘hun eigen baas’ te zijn.