Foto: AP

Nederland neemt boot met vluchtelingen niet van Italië over

Italië eist dat Nederland zich ontfermt over de 47 migranten die het omstreden migrantenschip Sea-Watch 3 weer heeft opgepikt. Maar Nederland houdt voet bij stuk en weigert dat. ‘Zolang er geen Europese afspraken zijn over de structurele opvang van bootmigranten, zal Nederland niet deelnemen aan ad-hocmaatregelen’, zei de Nederlandse staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Mark Harbers, vrijdag.

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio ergert zich eraan dat het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, opnieuw met migranten aan boord in Italiaanse territoriale wateren is gevaren. Hij wil de Nederlandse ambassadeur in Rome op het matje roepen.

Het is vooralsnog bij een telefoontje gebleven, laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok weten. Nederland heeft ‘kennis genomen’ van het Italiaanse verzoek, maar voelt zich niet verantwoordelijk voor de Sea-Watch 3. ‘Zolang er geen Europese afspraken zijn over de structurele opvang van bootmigranten, zal Nederland niet deelnemen aan ad-hocmaatregelen’, herhaalt Harbers. Hij hamert erop dat Nederland dat, ook als vlaggenstaat van het hulpschip, niet verplicht is.

De Sea-Watch 3 ligt, na noodweer verder op zee, nu vlak voor de kust van Sicilië voor anker. Di Maio zei dat de boot naar Frankrijk of Nederland moet varen.

De Italiaanse regering bestrijdt dat de schepen die voor de Libische kust te water geraakte migranten oppikken, daadwerkelijk aan hulpverlening of redding doen. Het gaat volgens Rome om een vorm van mensensmokkel waarmee migranten van vlak voor de Libische kust in ‘een reddingsschip’ ruim 500 kilometer Middellandse Zee oversteken en in Italië aankomen.

Harbers zei begin deze maand dat het de laatste keer was dat Nederland opvarenden van de Sea-Watch 3 opnam. Italië vindt dat de opvarenden van de Sea-Watch 3 naar andere Europese landen moeten, omdat Italië zijn portie de afgelopen jaren al heeft gehad.

De Sea-Watch 3 is van een Duitse hulporganisatie die de boot in een Nederlands vlaggenregister als plezierjacht heeft geregistreerd. De vereniging heeft als doel vluchtelingen uit zee te redden en ijvert voor veilige manieren voor vluchtelingen om naar Europa te gaan.

Bron: BELGA
Niet te missen