Foto: dji

‘Vroeger had ik hier zeezicht. Nu kijk ik naar iets wat op een bunker uit de oorlog lijkt’

‘Wie op de zeedijk woont, wil de zee zien. En niet iets wat op een bunker lijkt.’ Elsie Achtergaele (59) uit Oostende is misnoegd. Ze kijkt sinds kort van in haar appartement uit op een betonnen toegangsgebouw van een nieuwe ondergrondse parking.

Elsie Achtergaele woont in een gelijkvloers appartement op de hoek van de Albert I-promenade en de Louisastraat. Het appartement is van haar ouders. Zo’n 25 jaar geleden verhuisden ze van Merelbeke naar de kust. ‘Vroeger had ik hier zeezicht’, zegt ze. ‘Nu kijk ik naar iets wat op een bunker uit de oorlog lijkt.’

Onder de Albert I-promenade, tussen de Rock Strangers van Arne Quinze en het Kursaal, wordt momenteel een ondergrondse parking gebouwd. Er komen 240 parkings en 50 garageboxen. De bewoners kregen eind 2017 voor het eerst de plannen te zien, tijdens een bewonersvergadering. ‘Op die plannen was er op verschillende plaatsen op de dijk een trappenhal aangeduid. Ook voor ons gebouw. Dat er een ventilatiekoker pal voor mijn raam zou komen, met daarnaast nog een liftkern, wisten we niet. We voelen ons misleid.’

Sinds vorige maand liggen de werken aan de het toegangsgebouw van de ondergrondse parking stil, op bevel van het stadsbestuur. De reden: de verluchtingsroosters werden aan de zijkant in plaats van in het dak verwerkt.

‘Aanvankelijk dacht ik dat onze verzuchtingen eindelijk gehoor kregen’, zo gaat de vrouw verder. ‘Maar het bleek om een esthetische kwestie te gaan, over de gaatjes van de ventilatie. Dat mijn zeezicht weg is, daar kraait geen haan naar. Dit appartement is in één klap minstens 100.000 euro minder waard. Want wie op de zeedijk woont of een appartement zoekt, wil de zee zien. En dat kan van hieruit niet meer.’

Concessie

Elsie Achtergaele hoopt dat er alsnog een oplossing uit de bus komt. Ze hoopt dat de constructie kleiner wordt gemaakt opdat ze erboven nog de zee kan zien.

Die kans lijkt echter klein. ‘Dit project is een beslissing van het stadsbestuur uit 2008, en zit al in een eindfase’, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), die verveeld zit met de zaak. ‘De procedures om bezwaar aan te tekenen zijn al voorbij, er is al een concessie toegekend.’

‘De toegang tot een parking kan je moeilijk in de zee bouwen, dus het was van dag één duidelijk dat die op de zeedijk zou komen. Bovendien moeten we rekening houden met de toegankelijkheid voor mindervaliden, de brandveiligheid, en mogelijke stormen. Maar ik heb begrip voor het standpunt van de bewoonster. We zullen de constructies esthetisch zo aanvaardbaar mogelijk proberen te maken, en het individuele leed zo veel mogelijk beperken.’

Niet te missen