Foto: blg

Recordjaar voor haven van Antwerpen

2018 komt in de boeken als een ‘grand cru’-jaar voor de Antwerpse haven. Er is groei in alle cargotypes en door een recente investeringsgolf zit er een zesde jaarrecord op rij aan te komen.

Ten opzichte van vorig jaar verwacht de haven van Antwerpen voor 2018 een groei van 5,1 procent. De totale overslag zou uitkomen op 235 miljoen ton, een nieuw record. Eerdere prognoses voorspelden voor dit jaar een zesde jaarrecord op rij, en die lijken nu te worden bevestigd. Dat meldde havenbaas Jacques Vandermeiren vanochtend op een persconferentie.

De groei is verspreid over alle cargotypes. De containertrafiek dikte aan met 5,8 procent, tot 130 miljoen ton. Vloeibaar en droog massagoed groeien dan weer respectievelijk met 4,5 procent (76,5 miljoen ton) en 5 procent (12,8 miljoen ton). Stukgoederen, zoals auto’s bijvoorbeeld, groeiden iets minder sterk (1,8 procent, tot 15,6 miljoen ton).

Grootste economische motor

Dit jaar werd er ook nog eens 2 miljard euro geïnvesteerd in de haven door toonaangevende internationale spelers in de chemische industrie, zoals Borealis, Nippon en Ineos.

‘Dit bevestigt onze rol als grootste economische motor van het land’, zegt Vandermeiren. Om de groei te kunnen verderzetten, pleit hij voor extra containercapaciteit.