Foto: rr

Bayat, Denis en Steemans komen vrij onder voorwaarden

In operatie 'Schone Handen' heeft de onderzoeksrechter zopas beslist dat voetbalmakelaar Mogi Bayat en zijn advocaat en rechterhand Laurent Denis kunnen vrijkomen onder voorwaarden. Dat is bevestigd aan onze redactie. De twee verdachten zaten al 49 dagen in de cel. Ook Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, komt vrij.

Bayat komt vrij na het betalen van een borgsom van 150.000 euro, Laurent Denis na het betalen van een borgsom van 10.000 euro. Dat bevestigen hun advocaten aan onze redactie. Steemans zou 20.000 euro borg moeten betalen. 

Dimitri De Béco, advocaat van Laurent Denis. 'De borgsom wordt vandaag betaald dus mijn cliënt zou in de komende dagen moeten vrijkomen. Het was tijd, zodat hij zich nu eindelijk sereen en dicht bij zijn familie verder kan verdedigen en meewerken aan het onderzoek. Er was geen enkele reden om hem nog langer aan te houden.'

Bayat, Denis en Steemans waren de laatste verdachten die nog vastzaten in het onderzoek in operatie 'Schone Handen'. Normaal hadden ze vrijdag voor de raadkamer moeten verschijnen, die moest beslissen over hun verdere aanhouding, maar de onderzoeksrechter oordeelde nu al dat hun aanhouding niet meer nodig was voor het verdere onderzoek. 

Mogi Bayat wordt beschouwd als de machtigste voetbalmakelaar in ons land. Hij wordt ervan verdacht dat hij als makelaar spelers en clubs jarenlang bedot heeft om zijn eigen riante winstmarges op transfers zo groot mogelijk te maken. Dat geld versluisde hij 'creatief' via derdenrekeningen. Bayat zou ook medeplichtige spelersmakelaars uit het buitenland ingeschakeld hebben voor zijn louche zaakjes en er zijn aanwijzingen dat hij - frauduleus aangekochte - luxehorloges cadeau deed bij het regelen van zijn contracten en commissies. Hij wordt bijgestaan door de strafpleiters Jean-Philippe Mayence en Tom Bauwens. Aangehouden, in verdenking gesteld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen van geld.

Laurent Denis werd eerder al veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak-Ye en kwam nu opnieuw in het vizier van de speurders omdat hij dikke maatjes met Mogi Bayat is. Volgens het federaal parket hielp Denis de voetbalmakelaar met het versluizen van zijn centen en stond hij ook in voor de opmaak van spelerscontracten. Hij wordt bijgestaan door de Brusselse strafpleiter Dimitri de Béco. Hij is in verdenking gesteld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen van geld.

Thierry Steemans, financieel directeur KV Mechelen, kwam in beeld in het onderzoek naar matchfixing rond de redding van KV Mechelen vorig seizoen. Vooral de wedstrijden Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren komen daarbij in het vizier. Er zijn sterke aanwijzingen dat de bestuursleden van Mechelen wedstrijden probeerden te beïnvloeden. Vooral tegen Steemans, die het financiële luik binnen de club regelt, wegen de beschuldigingen het zwaarst. Hij werd in verdenking gesteld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld en private corruptie