Foto: BELGA

Federale politie blijft kampen met agententekort

De federale politie heeft 1.829 agenten te weinig, goed voor een tekort van 16,6 procent. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die minister Jan Jambon (N-VA) aan de opvolgingscommissie rond de aanslagen van 22 maart heeft bezorgd.

Het tekort aan agenten blijft aanslepen. Zo blijkt uit de cijfers die de minister van Binnenlandse Zaken voorlegde bijvoorbeeld dat de luchthavenpolitie van Zaventem nog altijd een kwart personeel te weinig heeft. Het FAST-team, dat gevluchte criminelen opspoort, draait op halve kracht, terwijl het binnenkort nog extra bevoegdheden krijgt. De Cel Vermiste Personen mist een derde van zijn personeel.

Een lichtpuntje: na drie jaren waarin het aantal leden van de federale politie was gedaald, is hun aantal in 2017 voor het eerst opnieuw gestegen. Daardoor waren er op 1 januari 2018 netto 204 politiemensen meer dan een jaar eerder. Bovendien is er geen personeelstekort bij de rekruteringscel van de federale politie.

‘Op de tanden bijten’

Maar ondanks die kentering blijven de tekorten nijpend. De politievakbonden trokken al aan de alarmbel afgelopen zomer, omdat sommige agenten geen verlof meer kunnen opnemen terwijl ze ook zeer veel overuren hebben. Dat heeft, volgens de bonden, dan weer een negatieve impact op het aantal patrouilles en acties.

Minister Jambon herhaalde in Het Laatste Nieuws dat deze tekorten ‘door de vorige regeringen zijn gecreëerd’ en dat ‘je zoiets niet in enkele jaren oplost’. ‘Het is dus op de tanden bijten’, besloot hij.

Selectieprocedure

Uit een onderzoek van De Standaard bleek in september dat het nijpende tekort leidt tot een minder strengere selectieprocedure. Veel kandidaten die ongeschikt bevonden worden tijdens de selectie, konden toch aan de slag. Het gaat onder meer over kandidaten met een verleden als harddrugsmisdadiger, vechtersbaas of zware verkeerscrimineel. ‘Zo grof dat we het niet kunnen geloven’, reageerde Olivier Van Raemdonck, zegsman van minister Jambon, over de voorbeelden.

De federale politie heeft bevel gekregen de opgesomde cases zo spoedig mogelijk ‘tot op het bot’ uit te zoeken.

Bron: Belga, De Standaard