Foto: herzog & de meuron

Sterarchitecten drukken stempel op Zwitserse Alpen

Het gerenommeerde architectenbureau Herzog & de Meuron heeft plannen onthuld voor een ambitieus project in de Zwitserse Alpen.

Het bureau van Jacques Herzog en Pierre de Meuron, dat de voorbije jaren onder meer de Hamburgse Elbphilharmonie realiseerde, mag nu zijn stempel drukken op de top van de Titlis, een Alpenmassief in de buurt van Engelberg in het centrum van Zwitserland.

Een kabelbaan brengt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers naar het punt, ruim 3.000 meter boven de zeespiegel. Maar na vijftig jaar is het bestaande station toe aan vernieuwing. Herzog & de Meuron krijgt meteen ook de kans om de antennetoren te transformeren, die daarna voor het eerst zal worden opengesteld voor het publiek.

Sterarchitecten drukken stempel op Zwitserse Alpen

Aan de toren worden twee balkenconstructies aan toegevoegd, volledig van glas en staal, met voldoende plaats voor een bar en restaurant.

Een tunnel van 200 meter zal de toren verbinden met het nieuwe station van de kabelbaan, dat eveneens wordt uitgevoerd in glas en staal. Het station zal ook plaatsbieden aan twee restaurants en enkele souvenirwinkels.

Door de moeilijke werkomstandigheden, zo hoog in de bergen, zal de realisatie van het project gemakkelijk vier tot zes jaar in beslag nemen, al zou de toren zelf eind 2020 al de eerste gasten kunnen opvangen.