Foto: BELGA

Vakbonden gaan actievoeren tussen 10 en 14 december

In verscheidene sectoren zal tussen 10 en 14 december actie worden gevoerd tegen de pensioenplannen van de regering en de houding van de werkgevers. Ook stakingen zijn daarbij niet uitgesloten.

In verscheidene centrales worden plannen gesmeed om tussen 10 en 14 december actie te voeren. Dat is alvast het geval in de metaal- en textielsectoren, zegt William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. ‘Het hele pallet zal worden opengetrokken. Van het uitdelen van pamfletten, het houden van ondernemingsraden en personeelsvergaderingen tot stakingen’, aldus Van Erdeghem.

Doelwit van de vakbondsacties is de eindeloopbaanproblematiek, aldus de ACV-secretaris. Concreet doelt Van Erdeghem op het afspringen van het overleg over de zware beroepen, het verstrengen van de SWT-regels en de toegang tot de landingsbanen. Met de acties willen de bonden bovendien hun eis tot vrije loononderhandelingen kracht bijzetten. Behalve de regering worden ook de werkgevers geviseerd. ‘We nemen het hen kwalijk dat ze aan de zijlijn zijn blijven staan’. Zo sprong vorige week het overleg tussen de bonden en de werkgevers over de zware beroepen af.

Op Twitter kondigt ABVV-voorzitter Robert Vertenueil een nationale actiedag aan op 14 december, waarbij stakingen mogelijk zijn. Van 10 tot 14 december zullen in gemeenschappelijk front acties in de sectoren plaatsvinden, bevestigt hij.
 

Regering stelt bemiddelaars aan

Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger met pensioen kunnen of een hogere pensioenuitkering krijgen. Maar de sociale partners geraken er niet uit wie precies een zwaar beroep heeft en de onderhandelingen tussen bonden en werkgevers over de zware beroepen in de privésector sprongen vorige week af.

Door het afspringen van de onderhandelingen ligt de bal nu in het kamp van de regering. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en zijn collega van Werk Kris Peeters (CD&V) duiden nu bemiddelaars aan voor de sociale partners. Die brengen over twee weken verslag uit.

Bron: BELGA