Foto: AFP

Dodelijke slachtoffers na Israëlische luchtaanvallen in Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft maandag aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger zelf meegedeeld. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn daarbij drie mensen om het leven bekomen.

‘Onze gevechtsvliegtuigen zijn begonnen met het uitvoeren van aanvallen op terroristische doelwitten doorheen de Gazastrook’, zo twittert het leger van Israël. Volgens diezelfde bron werden meer dan zeventig doelwitten van Hamas en van de gewelddadige organisatie Islamitische Jihad onder vuur genomen. Even daarvoor hadden de Palestijnen in totaal 200 projectielen en mortiergranaten richting Israël afgevuurd.

Het Gezondheidsminsterie in Gaza meldt dat bij de raids in Beit Lahia in het noorden van de enclave twee mannen van 22 en 27 jaar dodelijk geraakt werden. Nog drie andere Palestijnen raakten gewond. In Rafah, in het noorden van de Gazastrook, kwam ook een 23-jarige man om het leven. Er raakten ook negen Palestijnen gewond.

Bij de luchtaanvallen werd ook een kantoor van Al-Aqsa TV, een zender van Hamas, vernield. Daarbij raakte niemand gewond, maar de actie zorgde er wel voor dat de zender tijdelijk uit de ether verdween. Maar niet veel later werd via Twitter al weer aangekondigd dat de uitzendingen op een andere locatie weer worden opgestart.

Beschietingen
Vlak voor de aanval had Tel Aviv nog melding gemaakt van een Israëlische bus die maandag getroffen werd bij beschietingen vanuit de Palestijnse Gazastrook. Volgens de Israëlische media werd het voertuig geraakt door een mortiergranaat. Eén Israëlische man raakte daarbij zwaargewond.

De spanningen in de regio laaien opnieuw op. Zondagavond was het in Khan Younis in de Gazastrook al tot een vuurgevecht gekomen tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Daarbij zouden zes Palestijnen en één Israëlische soldaat om het leven zijn gekomen. Daarop werden vanuit de Gazastrook verschillende raketten afgevuurd op het zuiden van Israël, zeggen de lokale autoriteiten.

Bron: BELGA
Niet te missen