Foto: AP

Broer van Boris Johnson neemt ontslag uit regering-May

Jo Johnson, de jongere broer van ex-minister en brexiteer Boris Johnson, heeft ontslag genomen als Brits minister van Transport. Hij zegt dat hij de Brexit-deal niet langer kan steunen en hij roept op tot een nieuw referendum. Johnson is de zoveelste minister die opstapt.

De broer van Brexit-icoon Boris Johnson is het oneens met het akkoord dat premier Theresa May wil sluiten over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hij heeft het in een mededeling over ‘een verschrikkelijke fout’. ‘Het Verenigd Koninkrijk staat aan de rand van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.’

Volgens Jo Johnson dreigt de strategie van May te leiden naar een ‘incoherente Brexit die ons in een ondergeschikte relatie met de Europese Unie zal opsluiten’. ‘Wat er nu voorgesteld wordt, lijkt in niets op wat ons twee jaar geleden beloofd werd.’

Hij meent dat de kiezers in de gegeven omstandigheden opnieuw hun zeg moeten kunnen doen. ‘’Het is alleen maar democratisch om het volk het laatste woord te geven’, aldus Johnson.

Cruciaal moment

Jo Johnson behoorde in het Remain-kamp en stemde in het referendum van 2016 om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden. Hij is de broer van Boris Johnson, één van de boegbeelden van de brexiteers die deze zomer opstapte als minister van Buitenlandse Zaken. Broer Boris reageert dat hij de beslissing van zijn broer steunt en zegt dat ze samen ‘onthutst zijn’ over de manier waarop de onderhandelingen gevoerd worden.

Het ontslag komt op een cruciaal moment in de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. De Brexit-onderhandelingen gaan namelijk de finale fase in. Premier May legt momenteel de laatste hand aan het akkoord - ze zegt dat de deal voor 95 procent rond is - en toetst de resultaten af bij haar Europese collega’s.

Er wordt al meer dan een jaar onderhandeld over een akkoord dat de boedelscheiding op een geordende manier moet regelen. Grootste knelpunt is de vraag hoe de herinvoering van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermeden kan worden na de Brexit. Op 29 maart volgend jaar verlaten de Britten de Unie.

Bron: The Guardian, BBC
Niet te missen