Foto: REUTERS

Technici Brussels Airlines in eer gekrenkt na ‘leugens’ over incidenten met giftige dampen

De onderhoudstechniekers van Brussels Airlines pikken het niet dat ze door sommigen met de vinger worden gewezen na de recente ‘fume-incidenten’ op vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij. In een intern verspreide brief benadrukken ze dat ze volgens het boekje moéten werken, zo niet kan de maatschappij haar vlieglicentie verliezen en kunnen de technici zelf vervolgd worden.

VTM NIEUWS bracht eerder deze week naar buiten dat er op twee vluchten van Brussels Airlines incidenten waren geweest met giftige dampen. In één geval moesten de piloten zuurstofmaskers opzetten om te landen.

De onderhoudstechnici reageren nu vooral op de oorspronkelijke melding dat een van de vliegtuigen na het incident gewoon mocht verder vliegen, en op de getuigenis van een voormalige technicus die verwees naar ‘laks onderhoud’. Zo zouden de procedures voor het bijvullen van de olie niet altijd even strikt worden gevolgd.

De technici treden de directie bij, die eerder al verklaarde dat beide vliegtuigen na de incidenten aan de grond werden gehouden en grondig onderzocht werden. Ook benadrukken ze dat ze de procedures strikt volgen. ‘Waarom zouden wij als techniekers bepaalde problemen niet oplossen of er geen gevolg aan geven wanneer wij in onze naam een vliegtuig luchtwaardig tekenen?’, klinkt het. ‘Als er inbreuken zouden gebeuren, kan het bedrijf zijn vlieglicentie verliezen en kan de technieker eventueel rechtmatig vervolgd worden.’

‘Fume events’ zijn geen probleem van Brussels Airlines alleen, maar komen wereldwijd voor. Het is nog niet duidelijk waardoor ze precies veroorzaakt worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) pleitte eerder al voor extra onderzoek en een registratiesysteem.

Bron: BELGA