Foto: BELGAIMAGE

Taakstraffen voor actievoerders die betoging tegen Zwarte Piet verhinderden

De groep Nederlandse actievoerders die een jaar geleden een snelweg in Friesland blokkeerde om te verhinderen dat een betoging tegen Zwarte Piet kon plaatsvinden, is vrijdag veroordeeld tot taakstraffen. Het boegbeeld achter de actie kreeg daarnaast ook een voorwaardelijke celstraf.

De actievoerders kregen taakstraffen oplopend van 80 tot 200 uur, zo meldt de NOS. Het boegbeeld achter de actie werd schuldig bevonden aan opruiing, omdat ze mensen heeft aangezet tot de snelwegblokkade. Ze is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De rechtbank zegt in haar vonnis dat de blokkeerders hadden kunnen weten dat ze een gevaarlijke verkeerssituatie creëerden. Ze neemt het de blokkeerders ook kwalijk dat door hun actie de anti-Piet-demonstranten hun recht op demonstreren niet meer konden uitoefenen. De blokkade zelf kan volgens de rechtbank dan weer niet gezien worden als een betoging.

De blokkade van de snelweg leidde vorig jaar tot een urenlange file en chaos op de A7 bij de plaats Joure. Daarna volgden weken van ophef en hoogoplopende discussies tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Verschillende Nederlandse burgemeesters zagen zich zelfs genoodzaakt andere betogingen tegen Zwarte Piet in hun steden te verbieden.

Bron: NOS
Niet te missen