Foto: AP

Klap voor Trump: federale rechter blokkeert aanleg omstreden oliepijpleiding

Een Amerikaanse rechter heeft de omstreden oliepijpleiding Keystone XL - een 1.900 lange leiding die vanuit Canada olie naar de VS moet voeren - tijdelijk geblokkeerd. Volgens de rechter heeft het Witte Huis niet goed bestudeerd wat de negatieve impact van de olieleiding op het milieu zou zijn.

Het Keystone XL-project houdt de Amerikaanse politiek al jaren bezig. Met die pijpleiding wil het bedrijf TransCanada dagelijks tot 830.000 vaten uit teerzand gewonnen olie door de VS tot de kust van de Golf van Mexico in Texas pompen. Het plan stuit op groot protest van milieuorganisaties en inheemse Amerikanen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama had Keystone XL naar de prullenbak verwezen. Twee dagen nadat hij president was geworden, draaide Donald Trump die beslissing echter terug met een executive order.

Een federale rechter in Montana heeft de bouw nu opnieuw geblokkeerd, zij het tijdelijk. Rechter Brian Morris oordeelde dat het Witte Huis veel beter moet bestuderen wat de mogelijke negatieve gevolgen van het project op onder meer de opwarming van het klimaat en bedreigde diersoorten zouden zijn. Het bestaande onderzoek naar de milieu-impact van de oliepijpleiding die het Witte Huis momenteel hanteert, voldoet volgens de rechter niet aan de normen.

‘Witte Huis negeert feiten’

Daarnaast oordeelde Morris dat het Witte Huis ‘willens en wetens feiten negeert’. Zo zou uit eerder onderzoek, nog onder president Obama uitgevoerd, al naar voren zijn gekomen dat de aanleg van de oliepijpleiding wel degelijk een negatieve impact zou hebben op het klimaat. Toch werd onder Donald Trump dat onderzoek van tafel geveegd. ‘Feitelijke bevindingen over de klimaatverandering werden simpelweg weggemoffeld’, zo oordeelt de rechter.

Daarnaast werd bewust ‘verouderde informatie’ gebruikt over de impact die eventuele olielekkages zou hebben op bedreigde diersoorten, in plaats van nieuwe wetenschappelijke data, ‘die nochtans voorhanden zijn’.

Minstens jaar vertraging

Klap voor Trump: federale rechter blokkeert aanleg omstreden oliepijpleiding
Een deel van de Keystone XL-oliepijpleiding werd al aangelegd Foto: BELGAIMAGE

Het besluit van de rechter betekent niet dat het Keystone XL-project definitief begraven is. Wel moet de Amerikaanse regering zijn huiswerk opnieuw doen. Verwacht wordt dat voeren van een nieuw onderzoek minstens een jaar zal duren. Tot dan ligt het project stil. Worden die nieuwe studies later wel goed bevonden, dan kan het licht alsnog op groen worden gezet.

‘Toch maakt dit vonnis duidelijk dat TransCanada de droom om hier ooit een oliepijpleiding te mogen aanleggen beter zou opbergen’, zegt milieuadvocaat Doug Hayes in een communiqué. Hij vertegenwoordigt een groepering van milieuorganisaties die de rechtszaak tegen het project startte. ‘Donald Trump probeerde het Amerikaanse volk op te zadelen met een smerige oliepijpleiding, maar ze kunnen nu niet langer negeren dat dit negatieve gevolgen zou hebben voor ons drinkwater en klimaat.’

Klap voor Trump: federale rechter blokkeert aanleg omstreden oliepijpleiding
Tegen de aanleg van de oliepijpleiding wordt al jaren geprotesteerd Foto: AP
Bron: BELGA
Niet te missen