Wetenschappers reproduceren klank van einde WOI

Wetenschappers van het Imperial War Museum in Londen hebben de klank van het einde van de Eerste Wereldoorlog gereproduceerd. Ze deden dat aan de hand van een document dat op 11 november 1918 aan de frontlijn aan de Moezel in Frankrijk voor 'sound ranging' gebruikt werd. Om klokslag 11 uur viel het allerlaatste schot. In de video hierboven kan je de reproductie horen.

'Sound ranging' is een techniek waarmee het Amerikaanse leger aan de hand van microfoons de exacte positie van vijandig vuur kon bepalen. Bij die techniek werden microfoons op vrij grote afstand van elkaar langs het front geplaatst. Daardoor was de tijdspanne waarop de klank van de schoten de microfoons bereikte licht verschillend. De geluidsgolven werd geprint op een fotografische film. Aan de hand van het verschil in de geluidsgolven, kon men de positie van het vijandig vuur bepalen.

De Wapenstilstand die het einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog werd op 11 november 1918 omstreeks 5 uur 's ochtends ondertekend in een treinstel in het bos van Compiègne ten noorden van Parijs. Het staakt-het-vuren zou zes uur later ingaan, om klokslag 11 uur, Parijse tijd. De ondertekenaars van de Wapenstilstand waren onder meer de Franse opperbevelhebber Ferdinand Foch, de Britse admiraal Rosslyn Wemyss en de Duitse politicus Matthias Erzberger.

Niet te missen