Foto: AP

Artsen scheiden Siamese tweeling uit Bhutan

Artsen in het Australische Melbourne hebben een Siamese tweeling uit Bhutan gescheiden. De vijftien maanden oude meisjes Nima en Dawa waren vanaf de romp met elkaar vergroeid. Het ging dus om een erg complexe operatie.

Uit vooronderzoek bleek dat de tweeling een gemeenschappelijke lever had. Ook hun darmen waren met elkaar vergroeid. De artsen wisten niet op voorhand of hun organen normaal konden functioneren.

Artsen scheiden Siamese tweeling uit Bhutan
De chirurgen konden de kinderen van elkaar scheiden Foto: AFP

De operatie om de zusjes te scheiden, startte vrijdag in het kinderziekenhuis Royal Children’s Hospital in Melbourne. De operatie duurde zes uur, en er waren 36 specialisten bij betrokken.

‘Het beste aan de operatie was dat er geen complicaties waren’, zei hoofd van pediatrie dokter Joe Crameri. ‘Het was eigenlijk heel kalm.’ Het herstel gaat goed, de meisjes werden van de ventilatie gehaald en verblijven niet op intensieve zorgen. De komende uren blijven kritiek, en het belangrijkste is dat de wonden goed genezen.

De operatie stond eerst gepland voor oktober, maar werd uitgesteld omdat de kinderen niet sterk genoeg waren. De overheid van Victoria zal betalen voor de operatie en het herstel van de kinderen, en kost dat geschat wordt op 350.000 dollar. De enige kinderarts uit Buthan, die de kinderen al langer opvolgt, was naar Melbourne afgereisd om de operatie te bekijken. De moeder van de kinderen was eveneens naar Australië afgereisd.

In hetzelfde ziekenhuis werd enkele jaren geleden al eens een Siamese tweeling uit Bangladesh met succes van elkaar gescheiden. Bhutan, ook wel de Himalaya-staat genoemd, is een van de armste landen ter wereld.

Bron: Belga, The Guardian
Niet te missen