Foto: BELGAONTHESPOT

Na Schild & Vrienden: veel kleur in vernieuwde Vlaamse Jeugdraad

De Vlaamse Jeugdraad heeft vier nieuwe jongerenadviseurs aangetrokken. Met de komst van de vier nieuwelingen is de adviesraad voor kinderen, jongeren en jeugdwerk opnieuw compleet.

De Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse regering over jeugdzaken, ontsloeg in september vier jongerenadviseurs (ofwel de helft) na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden waaruit bleek dat ze lid waren van de extreemrechtse jongerenorganisatie. Nog volgens de reportage was het hun bedoeling om de werking van de Jeugdraad te saboteren.

De nieuwelingen zijn de 25-jarige Jad Zeitouni, de 19-jarige Félicia Mukendi, de 21-jarige Ivo Shimwa en de 22-jarige Maya Vandevelde. Zij waren in november 2017 al kandidaat-jongerenadviseur. In januari 2018 ging de adviseursploeg aan de slag en kwamen zij op de opvolglijst terecht.

Sinterklaasverklaring

Het eerste wapenfeit van de nieuwe adviesraad wordt de Sinterklaasverklaring. Op 6 december overhandigt de Vlaamse Jeugdraad zijn Sinterklaasverklaring aan de beleidsmakers. Het is de verlanglijst voor een sterk jeugdbeleid.

Met de verkiezingen van 26 mei 2019 in het vooruitzicht organiseert de Vlaamse Jeugdraad ook nog een evenement in het Vlaams Parlement waar kinderen, jongeren en jeugdwerkers hun beleidsadvies geven aan de ministers van morgen.

'Geen statement'

Opvallend is dat de Jeugdraad door de nieuwkomers aan kleur bijwint. Maar dat is geen statement, zegt voorzitster Alexandra Smarandescu op Twitter: 'Wij hebben gewoon de opvolgerslijst gevolgd. Niemand bevoordeeld of benadeeld. Het échte statement komt van de jongeren die hun plaats opeisen in het debat.'

Bron: BELGA
Niet te missen