De Mbappé-miljoenen: in de coulissen van een monstertransfer
De transfer van Kylian Mbappé naar PSG blijft vragen oproepen. De jonge ster stelde tijdens de onderhandelingen niet alleen waanzinnige eisen. Hij wilde ook een premie als PSG de Champions League niet zou mogen spelen wegens financiële doping. En welke rol speelde supermakelaar Mendes?
Football Leaks
Neymar en Kylian Mbappé. ds
De Mbappé-miljoenen: in de coulissen van een monstertransfer
De transfer van Kylian Mbappé naar PSG blijft vragen oproepen. De jonge ster stelde tijdens de onderhandelingen niet alleen waanzinnige eisen. Hij wilde ook een premie als PSG de Champions League niet zou mogen spelen wegens financiële doping. En welke rol speelde supermakelaar Mendes?
Nico Tanghe (in samenwerking met EIC)
ds
Op het veld is de amper 20-jarige Kylian Mbappé een mondiaal icoon geworden. Hij scoorde dit seizoen 13 goals in 11 wedstrijden (waarvan 2 bij de Franse nationale ploeg, red) en coach Ancelotti ziet in hem de opvolger van Messi en Ronaldo. Mbappé haalde zelfs de cover van Europese editie van het weekblad Time, waarin hij werd geportretteerd als een van de ‘leiders van de nieuwe generatie’.
Maar zo geniaal Mbappé is op het veld, zo gulzig is hij daarbuiten. Dat blijkt uit nieuwe documenten die Der Spiegel in handen kreeg. Mediapart analyseerde ze en deelde ze met De Standaard en de Europese partners van EIC. Tijdens zijn omstreden transfer van AS Monaco naar PSG legden Mbappé & co niet alleen ongeziene financiële eisen op tafel – waaronder een nettoloon van 55 miljoen euro gespreid over 5 jaar, een verdriedubbeling van dat monsterloon als hij de ‘Gouden Bal’ wint en 50 gratis vlieguren per jaar met een privéjet (de laatste twee eisen werden geweigerd, red) – uit de transferdocumenten blijkt ook dat beide clubs het op een akkoordje gooiden om via een huurconstructie geen belastingen op zijn monstertransfer te moeten betalen.
En dat is niet alles. Supermakelaar Jorge Mendes kreeg via geantidateerde contracten een bonus van zo’n 9 miljoen euro op de Mbappé-transfer, blijkt uit de documenten van Football Leaks. En dat voor makelaarsactiviteiten waarvan de aard en de omvang voorlopig onduidelijk zijn.
Eerst Madrid, later PSG
Uit de gelekte documenten blijkt onder meer dat niet PSG, maar Real Madrid als eerste een monsterbod deed van 180 miljoen euro op de Franse sterspeler van AS Monaco. PSG kwam pas later in beeld. Maar beide hadden het wel moeilijk met de extreem hoge eisen van de jonge sterspeler. Dezelfde hoge eisen blijken ook de hoofdreden waarom AS Monaco zijn sterspeler nog voor het WK in Rusland (waarin de amper 19-jarige Mbappé een jaar later schitterde en wereldkampioen werd, red) al in 2017 wilde verkopen.
Mbappé en zijn vader vroegen eind juni 2017 om zijn salaris bij AS Monaco te verzestienvoudigen naar 8 miljoen euro per jaar (meer dan toenmalig grootverdiener Falcao, red). En vooral Mbappé eiste dat loon netto ‘in the pocket’ en wilde dus dat AS Monaco daarop de belastingen zou betalen. Volgens voorzittter Vassiliyev was dat ‘te complex’ en ‘te riskant’ voor de nochtans steenrijke club uit het prinsdom. Waarop werd beslist om Mbappé zo snel mogelijk te verkopen.
Onderzoek Uefa
Eerst aan Real Madrid, dat eerst 180 miljoen euro en later 214 miljoen euro wil betalen aan Monaco, inclusief 36 miljoen euro aan belastingen die MBappé zelf weigert te betalen op zijn transfer. De Koninklijke probeert onder meer om Gareth Bale te verkopen om de jonge Franse superster tegemoet te komen. En dat omdat Madrid de keiharde concurrentie in de spits vreest met die andere supersterren: Ronaldo, Benzema én Bale. Zonder succes.
Uiteindelijk kiest Mbappé voor een rechtstreekse sportieve rivaal van Monaco, het PSG van de sjeiks uit Qatar, dat op het einde van de gesprekken met Madrid eveneens een bod lanceert. Een keuze die al snel vragen oproept, ook bij de Uefa, die nadien een onderzoek naar de monstertransfer van Mbappé zou openen. De Europese voetbalbond vond het verdacht dat PSG nogmaals 180 miljoen kon tevoorschijn toveren, nadat de club niet veel eerder al 222 miljoen euro had opgehoest om de Braziliaanse aanvaller Neymar los te weken bij FC Barcelona. Waarom? De Europese voetbalbond wilde weten hoe de Parijse club met 500 miljoen euro omzet liefst 400 miljoen aan transferuitgaven kon dragen.
Belastingontwijking
Op basis van de regels van Financial Fair Play (FFP) mag een club immers niet meer uitgeven dan de omzet. Dat moet voorkomen dat steenrijke ‘suikerooms’ voetbalsucces willen kopen en met hun gigantische transferbedragen de spelersmarkt ernstig verstoren. Het Uefa-onderzoek naar het financiële beleid van PSG draaide weliswaar op niets uit, maar werd recent door de Uefa heropend. Met als gevolg dat PSG deze week een klacht tegen de Uefa indiende bij het sporttribunaal TAS.
Onder de loep ligt onder meer de opmerkelijke huurovereenkomst rond Mbappé, die toen al bij de Uefa veel vragen opriep. Dat huurcontract voorziet in een verplichte aankoopoptie van 145 miljoen euro voor Mbappé, die pas een jaar later door PSG aan Monaco betaald moet worden. Aangevuld met een bonus van 35 miljoen euro als Mbappé zijn contract zou verlengen of doorverkocht worden. Oorspronkelijk werd gedacht dat die complexe huurovereenkomst door PSG werd opgezet om de FFP-regels te omzeilen. Maar dat is wellicht niet zo. Ze is op zijn minst ook opgezet om Monaco toe te laten belastingen te ontwijken, blijkt uit de documenten van Football Leaks.
Ruim 10 miljoen per jaar
Dat suggereert alvast een mail van Alexander Sarrazin, de financieel directeur van Monaco, aan zijn voorzitter Vadim Vasilyev. Daarin maakt de financieel directeur zich bezorgd dat de club, die tot op dat moment verlieslatend was, door de opbrengsten van de transfer van Mbappé plots een winstbelasting van 16,5 miljoen euro zou moeten betalen. ‘Zoals we eerder al besproken hebben, dit zou het moment kunnen zijn om een schema op te zetten dat ervoor zorgt dat een deel van de transfersom pas volgend jaar wordt betaald. Dat zou makkelijker zijn voor hen (PSG, red) en beter (of minder slecht) voor ons’, voegt hij daar vier dagen later aan toe.
Daarop komt de transfer in een stroomversnelling. Enkele dagen later ontmoet PSG-sportdirecteur Antero Henrique Kylian en zijn Wilfrid Mbappé. Ze zijn zeer gulzig. De speller vraagt liefst 55 miljoen euro: 5 miljoen tekenpremie en een salaris van 50 miljoen euro gespreid over vijf jaar, goed voor ruim 10 miljoen euro per jaar. Netto, welteverstaan. PSG gaat akkoord, mét de bijkomende belofte dat Mbappé daar zelf geen belasting op moet betalen. Iets wat Monaco eerder niet wilde, kon of durfde beloven.
Meer dan Neymar
Maar dat is nog niet genoeg voor de jonge Franse ster. Hij en zijn vader vragen daarop enkele waanzinnige clausules aan het contract toe te voegen, die bijna allemaal worden verworpen. Zo wilde Mbappé dat als hij de ‘Gouden Bal’ wint, hij automatisch de meestverdienende speler van PSG zou worden. Wat zou betekenen dat zijn jaarloon nogmaals zou verdrievoudigen tot meer dan 30 miljoen euro per jaar, net iets meer dan zijn toekomstige ploegmaat Neymar. ‘De Gouden Bal, daar denk ik nog niet aan’, verklaarde Mbappé nochtans begin deze maand. Of hoe schijn bedriegt. PSG weigerde en biedt hem alleen aan een netto bonus van 500.000 euro te betalen voor het winnen van de prestigieuze prijs.
Maar ook dat volstaat niet. De jonge Frans voetbalster wil ook hogere prestatiebonussen dan zijn teamgenoten. Kregen zij 400.000 euro voor elke nieuwe titel, dan wil Mbappé datzelfde bedrag, maar dan wel netto. Opnieuw weigert PSG. Maar Mbappé volhardt en gooit nog andere eisen op tafel. Zo wil hij ook individuele trainingssessies met zijn vader (onder toezicht van een begeleider van PSG,), een kunstgrasveld van 1 miljoen euro voor zijn eerste club AS Bondy en 50 uur per jaar gratis vlieguren met de privéjet van de club. PSG steigert.
Huismanager, chauffeur én bodyguard
En dat doet de Parijse club ook als zijn vader Wilfrid ook nog een premie/schadevergoeding wil onderhandelen voor het geval PSG door de Uefa zou uitgesloten worden van de Champions League wegens een te groot financieel verlies (lees financiële doping, red). Beide eisen worden door PSG van tafel geveegd. Vooral van dat laatste zou vader Wilfrid later wel eens spijt kunnen krijgen.
In plaats daarvan biedt de club uit Parijs hem een maandelijks bedrag van 30.000 euro om zijn verblijfskosten te financieren en drie persoonlijke begeleiders: een ‘huismanager’, een chauffeur en een persoonlijke bodyguard. Daar gaat Mbappé uiteindelijk mee akkoord. Hij is nu officieel een ploegmaat van die andere wereldster: Neymar.
Wat hij daar vandaag zelf van denkt? De advocate van Kylian Mbappé, Delphine Verheyden, zei desgevraagd aan de journalisten van EIC dat Mbappé niet op onze vragen wil antwoorden ‘omdat we gebonden zijn door de vertrouwelijkheid van de transfergesprekken’.
‘Kylians carière mag dan ongewoon zijn, de onderhandelingen over zijn contract zijn gevoerd volgens de wet, zijn familiale waarden en noden die voortspringen uit zijn sterke ‘exposure’, aldus nog de advocate. ‘Mbappé wil zich uitsluitend op het voetbal focussen. We begrijpen het belang van het onderzoekswerk dat jullie doen en volgen het met belangstelling op, vanop een afstand.’
Dit verhaal kwam tot stand in samenwerking met Der Spiegel en Mediapart