Foto: BELGA

Ook in Luik praat PS niet meer met PTB

De onderhandelingen tussen de PS en de PTB voor een nieuw bestuur in Luik, zijn afgesprongen. Eerder gebeurde iets gelijkaardigs in Charleroi en Molenbeek.

Ook in Luik komt er geen coalitie van PS en PTB. De PS heeft de gesprekken vandaag stopgezet. Volgens de Franstalige socialisten heeft de PTB een aantal onhaalbare voorstellen geformuleerd waarvan de partij niet eens kan aantonen dat ze betaalbaar zijn.

De PS haalt zwaar uit naar haar linksere concurrent. Volgens de partij, die de grootste is in Luik, zit de PTB nog altijd in campagnemodus. ‘De partij stelt zich niet verantwoordelijk op in de onderhandelingen. Met de voorstellen van de PTB loopt Luik het risico de schulden op te stapelen of de belastingen te moeten verhogen.’ Zo wou de PTB in Luik vooral inzetten op meer sociale woningen, het behoud van open ruimte, gratis bussen en een lagere verloning voor het bestuur. 

Wat die sociale woningen betreft: 'De PTB wil 4.000 sociale woningen bouwen, met een kost van 377 miljoen euro in 20 jaar', stelt de PS. 'Dat is 19 miljoen euro per jaar, terwijl het investeringsbudget van de stad, het OCMW en de politie 25 miljoen bedraagt. PTB wil dat oplossen door het schuldenplafond op te trekken.'

De PS blijft praten met andere partijen om een coalitie op de been te brengen.

Zondag 14 oktober verloor de PS in Luik 7 procentpunten, maar de partij bleef de grootste met 30,7 procent van de stemmen. De PTB won bijna 10 procentpunten en werd derde met 16,3 procent. De MR werd tweede met net geen 18 procent.

Eerder strandde ook in Molenbeek een poging van de PS om een coalitie met de PTB op de been te brengen. Net als in Seraing, Frameries en (wellicht) ook in Herstal.

In Charleroi bood Paul Magnette de PTB zelfs twee schepenambten aan, maar de partij weigerde, waarna ook daar de coalitiegesprekken vastliepen. Volgens PTB-lijsttrekker Sofie Merckx wil huidig burgemeester Paul Magnette (PS) geen echte veranderingen in Charleroi. Magnette zelf verwijt de PTB dan weer de kiezer te bedriegen. ‘Na een 40-jarig bestaan heeft de partij nog nooit verantwoordelijkheid gehad en verkiest ze om zich te houden aan grote demagogische discours’, aldus Magnette.

Die verklaring krijgt vandaag een echo in Luik.

Bron: BELGA