Foto: ap

Tesla verrast met kwartaalwinst

Terwijl Tesla-topman Elon Musk langs alle kanten onder vuur lag, boekte de producent van elektrische wagens voor het eerst in twee jaar tijd nog eens kwartaalwinst.

De Amerikaanse bouwer van elektrische wagens Tesla zette in het derde kwartaal een winst van 312 miljoen dollar in de boeken. Dat kwam onder meer door de groeiende leveringen van de Model 3. De productie ervan lijkt na veel problemen eindelijk onder stoom te staan. Tesla realiseerde een omzet van 6,8 miljard dollar. Het is slechts de derde keer in zijn bestaan dat de constructeur van elektrische wagens een kwartaalwinst boekt. Een jaar geleden boekte het bedrijf nog een verlies van bijna 620 miljoen dollar.

Het aandeel Tesla ging in de Amerikaanse nabeurshandel fors omhoog. De financiële markten hadden geen rekening gehouden met het positieve resultaat. Beleggers hielden Tesla extra scherp in de gaten, zeker nadat topman Musk enkele keer negatief in het nieuws kwam.

Productiehel

Zo kreeg hij een boete van de Amerikaanse beurstoezichthouder nadat hij op Twitter had geschreven dat hij overwoog om zijn bedrijf van de beurs te halen, zonder dat effectief te doen. Daarom mag hij ook voor een periode van drie jaar geen voorzitter meer zijn. Het is nog niet bekend wie hem gaat opvolgen.

Verder was er ophef omdat Musk weed had gerookt tijdens een live-interview en werden vragen gesteld bij zijn mentale gezondheid omdat hij aangaf 120 uur per week te werken en amper te slapen.

Ook de bouw van het Model 3 – de ‘betaalbare’ Tesla – liep in het honderd. Musk benoemde afgelopen jaar nog als een ‘productiehel’. Maar zijn sentiment keerde in mei. Musk gaf toen al aan dat Tesla in het derde en ook in het vierde kwartaal winstgevend zou zijn.