Foto: De Telegraaf

Zwitserland opent strafprocedure tegen vermoedelijke Russische spionnen

Het Zwitserse ministerie van Justitie heeft dinsdag het licht op groen gezet voor het openen van strafrechtelijke procedures tegen Russische onderdanen die verdacht worden van spionage in Zwitserland op een laboratorium en het Wereldantidopingagentschap (WADA).

In een officiële verklaring zegt het ministerie van Justitie dat het na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten heeft om positief te reageren op het verzoek van de procureur-generaal.

Het ministerie gaf geen details over de verdenkingen ten aanzien van de Russen, noch over hun aantal. Volgens de Zwitserse media gaat het vermoedelijk over twee leden van de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst, die eerder dit jaar in Nederland werden gearresteerd. Ze worden onder meer verdacht van het hacken van een laboratorium dat is ingeschakeld bij het onderzoek naar de poging tot vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal.

Cyberaanvallen

De twee Russische staatsburgers werden in het voorjaar teruggestuurd naar Rusland. Ze maakten sinds maart 2017 ook het voorwerp uit van een onderzoek naar cyberaanvallen op het Wereldantidopingagentschap (WADA) in Lausanne.

Die organisatie schorste in 2015 het Russische antidopingagentschap Rusada, omwille van de rol die het speelde in het dopingsysteem dat de Russische sport regeerde tussen 2011 en 2015.

Bron: BELGA