Dit zijn de laatste gemeenten waar het wachten is op een burgemeester

Net na het publiceren van de uitslagen waren de eerste burgemeesters al zeker van hun sjerp. Maar in sommige steden en gemeenten zijn de onderhandelingen na meer dan een maand nog steeds aan de gang. Al beginnen de contouren zich overal af te tekenen. Een overzicht.

In Oostende zijn de partijen het uiteindelijk inhoudelijk wel al eens, maar wie welke positie krijgt is nog niet volledig uitgemaakt.

In Antwerpen en Aalst lijkt de naam van de toekomstige burgemeester al vast te staan, maar slepen de gesprekken met mogelijke coalitiepartners aan. Dat er in beide steden een coalitiewissel in de maak lijkt, is daar niet vreemd aan: voor de toekomstige partners is het nog aftasten.

Dat het in de grote steden vaak wat langer duurt, is niet verrassend. De ideologische verschillen tussen de partijen zijn er vaak groter en er is meer nationale partijpolitiek mee gemoeid.

In een gemeente als Zaventem liggen de kaarten iets anders: daar kan de burgemeester door met de bestaande coalitie, maar om het onderste uit de kan te halen wordt ook met andere mogelijke partners gepraat. De sleutel ligt daar in handen van één iemand, en dan kan de vorming opeens snel gaan. 

In enkele gevallen, zoals Ninove en Denderleeuw, komt het omdat Vlaams Belang er de winnaar is en niemand met hen wil samenwerken. De overige partijen zijn dan tot elkaar veroordeeld, en dat is soms met duidelijke tegenzin. In een aantal faciliteitengemeenten willen Vlaamse partijen dan weer niet weten van een coalitie met Franstaligen, wat het aantal opties meteen stevig beperkt.