Foto: LG

Verplicht aantal openingsdagen voor onthaalouders zakt

Het aantal dagen dat een zelfstandige onthaalouder per jaar open moet zijn om een basissusbidie te ontvangen, gaat omlaag.

Dat antwoordde Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag in het parlement op een vraag van Freya Saeys (Open VLD).

De subsidies voor kinderopvang zijn onderverdeeld in drie categorieën: de basissubsidie, de subsidie voor inkomenstarief en de plussubsidie. Met elke trap komen er extra verantwoordelijkheden voor de opvang.

Een van de voorwaarden voor een basissubsidie is een minimumaantal openingsdagen van 220. ‘Dat is niet haalbaar voor alleen werkende onthaalouders’, zegt Saeys.

Aanpassing

Vandeurzen wijst erop dat de meeste onthaalouders zijn aangesloten bij een dienst, die toelaat de kinderen bij een andere opvangouder onder te brengen in geval van bijvoorbeeld vakantie. Voor zo’n vijfhonderd zelfstandig werkende onthaalouders rijst wel een probleem.

‘Daarom legt Kind en Gezin zijn raadgevend comité woensdag een aanpassing voor’, zegt Vandeurzen. ‘Het minimum vereiste aantal openingsdagen zou zakken voor wie alleen de basissubsidie gezinsopvang ontvangt, zodat men kan komen tot een realistisch minimumaantal openingsdagen.’

Voor de tweede subsisidietrap, de subsidie voor inkomenstarief, zou het minimumaantal wel behouden blijven.

Bron: BELGA