Foto: rr

Turkije zegt opnames te bezitten die bewijzen wie Saudische journalist vermoordde

De Turkse regering zegt in het bezit te zijn van audio- en video-opnames die bewijzen dat een ‘Saudisch moordcommando’ achter de moord zit op journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul. Dat schrijft The Washington Post, de Amerikaanse krant waarvoor de journalist werkte.

In de opnames zou naar verluidt te zien zijn hoe een Saudisch team de journalist in het consulaat vastgrijpt nadat hij er op 2 oktober binnengaat om een document op te halen voor zijn geplande huwelijk.

Nadien wordt de man vermoord en zijn lichaam in stukken gesneden. ‘Je kan horen hoe hij wordt ondervraagd, gefolterd en vermoord’, aldus een bron aan de krant.

Het blijft onduidelijk wie de opnames al gezien of gehoord heeft. Volgens de bronnen bij The Washington Post gaat het om ‘zeer gevoelige informatie’ die de Turkse autoriteiten wel al aan hun Amerikaanse collega’s zouden hebben doorgespeeld.

Wapenhandel gaat door

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat ook de Verenigde Staten een onderzoek zullen starten naar de moord op Khashoggi. Al voegde Trump daar meteen aan toe dat, wat de uitkomst van dat onderzoek ook mag zijn, de ‘wapenhandel met Saudi-Arabië niet zal worden opgeschort’.

Hij gaat daarmee in tegen een groep Republikeinse volksvertegenwoordigers, die net hadden aangekondigd dat zij wel bereid waren sancties te treffen tegen Saudi-Arabië, indien zou blijken dat het regime verantwoordelijk is voor de dood van de journalist.

‘We zijn natuurlijk allerminst opgezet (met de dood van Khashoggi, red.)’, zei Trump donderdag aan journalisten. ‘Maar moeten we daarom belemmeren dat Saudi-Arabië zijn geld uitgeeft in de Verenigde Staten, wetende dat ze twee heel goede alternatieven hebben?’ De Amerikaanse president verwees daarmee naar Rusland en China, die eveneens omvangrijke wapendeals hebben met Saudi-Arabië.

Bron: BELGA
Niet te missen