Volgend jaar starten Disney, Apple en blijkbaar ook Warner met een nieuwe videostreamingdienst. Terwijl er hardop wordt gedroomd over een Vlaamse Netflix. Hoeveel streaming is te veel? Dominique Deckmyn
Getty Images/iStockphoto
Ook Warner, Apple en Disney willen Netflix zijn
Elke gigant zijn eigen Netflix
Volgend jaar starten Disney, Apple en blijkbaar ook Warner met een nieuwe videostreamingdienst. Terwijl er hardop wordt gedroomd over een Vlaamse Netflix. Hoeveel streaming is te veel? Dominique Deckmyn
Over de nieuwe streamingdienst van Warner is nog weinig bekend, behalve dat hij eind 2019 op de markt komt en een soort super-HBO zou worden. Abonnees zouden HBO krijgen, plus extra films en series uit de portfolio van filmstudio Warner Bros, en tv-zenders van WarnerMedia (zoals TNT). Of en wanneer de dienst naar Europa zou komen, is evenmin bekend.
WarnerMedia viel eerder dit jaar in handen van de Amerikaanse telecomreus AT&T voor zo’n 73 miljard euro, en AT&T maakte er toen geen geheim van dat het vooral de confrontatie met Netflix wilde aangaan op de streamingmarkt. HBO is al een speler op die markt, maar minder groot dan je zou kunnen denken – het is in de VS vooral een traditionele betaalzender. Een super-HBO met extra Warner-content zou wellicht meer kosten dan de 15 dollar per maand die HBO voor zijn streamingaanbod HBO Go aanrekent.
Dringen
Het wordt dringen. Van Disney weten we al langer dat het volgend jaar met zijn eigen Netflix-killer komt. Om zijn catalogus aan te dikken kocht Disney zopas 21st Century Fox. Netflix krijgt er daarmee niet alleen twee traditionele Hollywoodstudio’s als concurrenten bij. Het verliest waarschijnlijk ook de films en series die Warner en Disney voortaan voor zichzelf reserveren. Star wars en de Marvel-superheldenfilms gaan naar Disney, de Harry Potter-films en Friends naar Warner.
Netflix krijgt er twee traditionele Hollywoodstudio’s als concurrenten bij en verliest waarschijnlijk de films en series die Warner en Disney voortaan voor zichzelf reserveren
En Apple? Over de komst van die Amerikaanse reus naar de tv-markt gaan al minstens zeven jaar geruchten. Eerst zou er een eigen tv-toestel komen, daarna ging het over een alternatief voor kabeltelevisie. Dit jaar investeert Apple naar verluidt 1 miljard dollar in eigen tv-reeksen, die het uiteindelijk toch érgens zal moeten vertonen.
Begin 2019 is het écht zo ver, meent de Amerikaanse zender CNBC deze week te weten. Bezitters van een iPhone, een iPad of een Apple TV zouden gratis kunnen kijken naar de exclusieve Apple-reeksen, en daarnaast kunnen bijbetalen om in dezelfde app ook naar video te kijken van aanbieders als HBO en andere betaalzenders.
The Wall Street Journal berichtte vorige maand dat Apple inmiddels twee dozijn series aan het produceren of voorbereiden is, met enkele topnamen uit de tv- en filmbusiness. Maar het van oorsprong nogal preutse bedrijf zou druk uitoefenen op de producenten om het allemaal wat braver te houden dan we van Netflix of HBO gewoon zijn geraakt.
De reeks Vital signs, een soort biografie van rapper Dr. Dre, zal bij Apple uiteindelijk niet te zien zijn wegens te veel seks, drugs en geweld naar de zin van ceo Tim Cook, schrijft The Wall Street Journal. Een dramaserie met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon moest eerst minder duister worden, en de reeks Amazing stories van Steven Spielberg was ook aan bijsturing toe. Het bedrijf heeft contracten gesloten met Oprah Winfrey en met de makers van Sesamstraat, namen die garant staan voor ‘veilig’, familievriendelijk entertainment.
Vlaamse Netflix
Naast deze zwaargewichten investeren ook Youtube, Facebook, Snapchat en andere bedrijven in eigen video. En intussen leeft in Vlaanderen het idee voor een Vlaamse Netflix – een betalend streamingabonnement met het beste van de Vlaamse fictie. Proximus verklaarde zich voorstander, Medialaan/De Persgroep (VTM) wil graag het initiatief nemen.
Een sleutelvraag is of de andere Vlaamse zenders wel met Medialaan in zee willen. Dat VRT-programma’s in zo’n betaalaanbod opduiken, zal gegarandeerd voor boze reacties zorgen. En de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes zijn eigendom van Telenet, dat met zijn eigen Play- en Play More-formules al een betalend Netflix-alternatief in huis heeft.
Piraterij
Netflix was drie-vier jaar geleden een revelatie: voor minder dan 10 euro per maand kreeg je zowat elke Amerikaanse serie waar je al ooit van gehoord had, op de HBO-toppers na. Maar inmiddels investeren ook andere spelers in topreeksen, die ze niet aan Netflix gunnen.
Zijn we bereid ook nog te betalen voor Disney, Warner én een Vlaamse Netflix, of is de rek er dan uit? Het veel besproken The handmaid’s tale is dan nog van Hulu, dat bij ons niet eens verkrijgbaar is – om het legaal te bekijken, moet je wachten tot Canvas de afleveringen vele maanden later uitzendt.
Enkele weken geleden toonde een studie aan dat het gebruik van Bittorrent voor illegaal downloaden weer in de lift zit, en dat na jaren van daling.
De (mogelijke) verklaring, volgens de onderzoekers: steeds meer exclusieve reeksen zitten achter een verschillende betaalmuur, alles legaal bekijken wordt voor veel mensen haast onbetaalbaar. En wachten zijn we niet meer gewoon.