Meer dan 1.300 doden na tsunami Indonesië: reddingswerkers halen man levend uit puin

De officiële dodentol van de verwoestende aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi blijft stijgen. Er zijn nu al 1.300 slachtoffers geteld. Reddingswerkers zijn er maandagavond wel in geslaagd een man levend van onder het puin van een ingestort gebouw te halen. In de buurt van het Indonesische eiland Sumba, tussen Lombok en Timor, deed zich dinsdagochtend een nieuwe aardbeving voor.

De man die maandagavond werd gered, zat in een kleine holte in de ruïne van een kantoorgebouw in de stad Palu, waar hij werkte. Dat is te zien op een video die het nationale zoek- en reddingsagentschap toonde. De man is een manager bij een financieel bedrijf. Hij kon stappen en zei dorst te hebben. Een ziekenwagen voerde hem onmiddellijk weg.

Op Sulawesi heerst intussen steeds meer chaos na de zware aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. Daarbij kwamen volgens de laatste officiële cijfers al meer dan 1.300 mensen om het leven. Reddingswerkers hebben een tekort aan zwaar materieel om puin te ruimen en slachtoffers te bevrijden. Overlevenden klagen over een gebrek aan voedsel en brandstof. De Indonesische regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.

In een kerk in het Sigi-district op Sulawesi zijn dinsdag de lichamen van 34 bijbelstudenten aangetroffen. De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 86 jongeren op bijbelkamp, die na de aardbeving vermist raakten. Over het lot van hun medestudenten bestaat nog onduidelijkheid.

 

Woordvoerder Sutopo Nugroho van het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap zei dinsdag dat er naast de vele doden zeker ook 799 gewonden zijn en dat nog 99 anderen als vermist zijn opgegeven. Door het natuurgeweld zijn meer dan 61.000 mensen ontheemd, aldus nog Nugroho. De meeste doden vielen in de provinciehoofdstad Palu. Onder het puin van huizen en modder liggen vermoedelijk nog meer lijken. Er vinden nog steeds naschokken plaats. Waarschijnlijk zal het nog dagen duren vooraleer de omvang van de ramp duidelijk is.

Nieuwe aardbeving

In de buurt van het Indonesische eiland Sumba, tussen Lombok en Timor, deed zich dinsdagochtend een nieuwe aardbeving voor. De aardbeving op Sumba gebeurde rond 7.15 uur, ongeveer tien kilometer onder de zeespiegel, op veertig kilometer van het eiland waar 750.000 mensen leven.

Er zijn geen berichten over zware schade of slachtoffers, bevestigen de autoriteiten. Enkele gebouwen zouden scheuren vertonen. ‘De beving werd overal gevoeld. Bewoners vluchtten in paniek hun huizen uit en kinderen waren bang’, aldus Martina Djera, hoofd van de civiele bescherming van Oost-Sumba. Er volgden ook nog verschillende, kleine naschokken.

Bron: AFP/BELGA
Niet te missen