Vrees voor ‘duizenden’ doden na tsunami in Indonesië

Het dodental na een zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi blijft oplopen. Het officiële cijfer bedraagt nu 844 doden, maar Indonesische kranten maken gewag van meer dan 1.200 doden. De autoriteiten vrezen dat dit nog maar een deel van het aantal slachtoffers is. De reddingswerken verlopen moeizaam en uit drie verschillende gevangenissen zijn tot 1.200 gedetineerden kunnen ontsnappen.

De aardbeving vrijdag had een magnitude van 7,5. Het epicentrum bevond zich op 78 kilometer ten noorden van de stad Palu. De aardschok werd gevolgd door een tsunami die heel wat materiële schade aanrichtte. Meer dan duizend gebouwen zijn verwoest in de stad waar zo’n 350.000 mensen wonen. 

Voorlopig zijn er alleen uit Palu officiële cijfers over doden, maar ook in de wijdere omgeving zijn veel slachtoffers gevallen. Zo zou Donggala, een regio waar 300.000 mensen wonen, heel ernstig getroffen zijn. Volgens het Rode Kruis ‘is het al een tragedie, maar kan het nog veel erger worden’. Vicepresident Jusuf Kalla vreest zelfs voor ‘duizenden’ dodelijke slachtoffers. 

Een Belgische toerist die op vakantie was in Palu, is ongedeerd gebleven, meldde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan Belga. De crisiscel van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Jakarta volgen de natuurramp op het Indonesische eiland Sulawesi op de voet op. De toerist in Palu wacht op een vliegtuig om naar de hoofdstad Jakarta terug te keren. Volgens de informatie van Buitenlandse Zaken zouden in totaal zestien Belgen op Sulawesi verblijven. De diplomatieke diensten proberen met deze mensen contact te maken, maar zij bevinden zich normaal gezien ver van Palu.

Geen communicatie 

Op bepaalde getroffen plaatsen is er geen elektriciteit en dus ook geen communicatie mogelijk. 'De impact is nog altijd onduidelijk,' liet een woordvoerder van het crisiscentrum weten. Reddingswerkers waren zondag de hele dag op zoek naar overlevenden. Dat verloopt heel moeizaam. Zo zouden hotels en winkelcentra overspoeld zijn, en wellicht zitten daar nog veel mensen vast op onbereikbare plaatsen. Maar omdat de toegangswegen ook vernield zijn, is het moeilijk reddingsmateriaal ter plaatse te brengen. 

Minister van Binnenlandse zaken Tjahjo Kumolo heeft gezegd dat hij de lokale autoriteiten de orders heeft gegeven om eten en drinken uit winkels of supermarkten te halen. De getroffen winkels zullen gecompenseerd worden, beloofde Kumolo. 

Slechte waarschuwingen

De hoge dodentol is mogelijk ook te wijten aan het waarschuwingssysteem dat niet goed heeft gewerkt. 'Er was geen sirene. Vele mensen waren zich niet bewust van het gevaar', zei Sutopo Nugroho, de woordvoerder van het Indonesische rampenbestrijdingsagentschap. 

Het nationale meteorologische en geofysische centrum had wel een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd, maar die korte tijd daarna opnieuw opgeheven. Volgens critici gebeurde dat veel te vroeg.

Strand

‘Door de tsunami zijn langs de kust veel lichamen gevonden’, zegt Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het Indonesische rampenagentschap. ‘De mensen waren nog op het strand en ze konden niet op tijd vluchten.’ Sommigen konden aan de hoge golven ontsnappen door in bomen te klimmen, zegt hij.

‘Vele lichamen liggen verspreid op het strand en drijven in zee’, zegt een lokale bewoner. Inwoners van de stad zetten foto’s van hun familieleden op Facebook in de hoop ze terug te vinden.

Gevangenen ontsnapt

Tijdens het natuurgeweld zijn uit drie verschillende gevangenissen tot 1.200 gevangenen kunnen ontsnappen, maakte de regering maandag ook bekend.

Volgens het ministerie van Justitie konden de bewuste gedetineerden ontkomen uit de overbevolkte gevangenissen van Palu en Donggala.

De gevangenis van Donggala is in brand gestoken en de 343 gedetineerden zijn voortvluchtig. De meeste van hen zaten vast voor corruptie of drugsdelicten.
 

Bron: Reuters
Niet te missen