Foto: AP

Striktere regels in Balinese tempels op komst

Tempels bezoeken staat bij veel toeristen op het Indonesische eiland Bali hoog op het to-dolijstje, maar dat ze niet altijd evenveel respect opbrengen voor de religieuze gebouwen zal niet langer getolereerd worden.

De Balinese autoriteiten zullen nieuwe regels uitvaardigen in verband met het bezoeken van hindoetempels. Dit heeft een hindoeleider woensdag aangekondigd, nadat respectloos gedrag vanwege buitenlandse toeristen woede onder de gelovigen had opgewekt.

‘Er zijn toeristen die het nodig vinden om gitaar te spelen, om artefacten te stelen of zelfs immoreel gedrag vertonen in de tempels’, aldus I Gusti Ngurah Sudiana, voorzitter van de op Bali gebaseerde Indonesia Hindu Society. Ook toeristen die zich niet aan de voorgeschreven kledingregels houden (bedekte schouders en knieën) zijn een bron van ergernis.

Binnenkort zouden er dus striktere regels worden gehanteerd. Er is een regeringsdecreet in de maak voor regelgeving in verband met tempelbezoeken op het eiland, zegt Sudiana. Bedoeling is het heilig karakter van de heilige plaatsen te vrijwaren. Hij legde uit dat een werkgroep met vertegenwoordigers van de regering en van hindoeleiders de nieuwe regels opstelt.

Zo zullen toeristen in de toekomst alleen de buitenste ruimtes van de tempels mogen bezoeken. Tempels waar wordt gebeden zullen dicht zijn wanneer er geen diensten zijn. Wie toch binnen wil om te bidden, moet toestemming vragen aan een bewaker.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar Bali is overwegend hindoe. Vorig jaar bezochten zowat zes miljoen buitenlandse toeristen het eiland, zestien procent meer dan in 2016.

Bron: BELGA