22/09/2018 - Columns
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Jian Ghomeshi, Dries Van Langenhove, Jan Fabre en Bart De Pauw: allen zijn ze door hun eigen gedrag in een mediastorm beland,  blg, rr, pdr, fa

OP DE KOP

Tom Naegels ziet een patroon: wie veroordeeld is in de media, zal de media later vaak inschakelen om zijn besmeurde reputatie opnieuw op te poetsen. Hoe gaan we daarmee om?

Als gevallen helden willen opstaan

Hij heeft zichzelf de das omgedaan, Ian Buruma. De intellectuele wereldster, die woensdag moest aftreden als hoofdredacteur van The New York Review of Books, had dat ontslag wellicht kunnen vermijden als hij beter had begrepen waarom zijn keuze om een essay van Jian Ghomeshi te publiceren zoveel woede had opgewekt (DS 21 september). Die Canadese radiopresentator werd in 2014 door 24 vrouwen beticht van partnergeweld. (Non-consensual choking, ‘wurgen zonder wederzijdse toestemming’, is de gekke term.) Juridisch werd hij voor niets veroordeeld, maar de getuigenissen in de media waren te talrijk en te geloofwaardig, dus verloor hij zijn job en heeft hij zich vier jaar een paria gevoeld.