Foto: Photo News

Francken: 'Ik kom altijd met concrete oplossingen'

Premier Charles Michel (MR) wil dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tegen de ministerraad van vrijdag effectieve en concrete voorstellen uitwerkt over de aanpak van de transmigranten. In een korte reactie zegt de staatssecretaris dat hij altijd met concrete oplossingen komt.

Premier Michel roept zijn staatssecretaris misschien niet op het matje, maar de duidelijke communicatie van de premier duidt toch op wrevel met Franckens aanpak van de (trans)migratiecrisis. Hij wil dat de staatssecretaris vrijdag met effectieve voorstellen komt.

Ons land lijkt immers maar geen oplossing te vinden om de migratiecrisis het hoofd te bieden. Zo werden vorige week mensen zonder papieren vrij­gelaten uit de gesloten centra, om plaats te maken voor transmigranten. Vervolgens bleek dat er 32 sans-papiers bijwaren met een strafblad.

Niet enkel de oppositie had kritiek op Franckens aanpak, ook politici uit de meerderheid schoten met scherp. CD&V-voorzitter Wouter Beke vond het ‘hallucinant dat Francken illegalen met een strafblad laat lopen’. En: ‘Het minste wat je kunt zeggen, is dat hij er een zootje van maakt.’ Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vroeg zich af ‘of het nog gekker kan’.

Waarop de oppositie zich afvroeg of de premier nog een regering leidt.

Bij de premier valt nu te horen dat Franckens aanpak op dit moment 'ongewenste neveneffecten' heeft. Daarom wil hij nu een omvattend voorstel van de staatssecretaris horen.

Want intussen loopt de situatie in het Maximiliaanpark, waar verschillende migranten verblijven, ook uit de hand. In dat park zouden dit weekend ook migranten zijn aangekomen die waren vrijgelaten uit de gesloten centra. ‘Sluit het park af met traliewerk, ook ’s nachts’, is de drastische oplossing van de Brusselse MR en Open VLD. En ook het burgerplatform dat zich het lot van de transmigranten aantrekt, slaat alarm.

Delinquente illegalen

Francken reageerde intussen al dat hij vrijdag met een masterplan met concrete voorstellen om de migratiecrisis aan te pakken, naar de ministerraad stapt. Hij gaat ook geld vragen om een nieuw gesloten centrum te kunnen oprichten. Want heel wat problemen hangen samen met de te beperkte opvangcapaciteit.

Verder kreeg het persbureau Belga één korte reactie van de staatssecretaris: 'Ik kom al vier jaar altijd met concrete oplossingen'. 

Woensdag vindt in het Oostenrijkse Salzburg een informele top plaats van staats- en regeringsleiders, waar het migratiedossier opnieuw op de agenda staat. In de marge van die bijeenkomst zal premier Michel een onderhoud hebben met zijn Britse collega Theresa May, om zich te vergewissen van de samenwerking met de Britse autoriteiten, met name bij de controle van de grenzen.

Bron: belga, eigen berichtgeving
Niet te missen