Foto: AP

Seksueel misbruik in de kerk in Duitsland aan het licht

In Duitsland is via een onderzoek aan het licht gekomen dat meer dan 3.600 kinderen werden misbruikt door de katholieke kerk tussen 1946 en 2014. Het onderzoek werd door de kerk zelf aangevraagd. Dat schrijft Der Spiegel.

Het onderzoek werd gevoerd door drie Duitse universiteiten, en bracht aan het licht dat 1.670 geestelijken 3.677 minderjarigen misbruikt hebben. De slachtoffers waren voornamelijk mannelijk, en volgens de onderzoekers waren de helft van de kinderen minder dan 13 jaar oud. In één op zes van de onderzochte gevallen ging het om verkrachting.

Volgens Der Spiegel werden geestelijken na de feiten vaak overgeplaatst, zonder dat de ‘gepaste informatie’ over de man werd meegegeven aan de nieuwe kerkgemeenschap.

Slechts een derde van de beschuldigden werden vervolgd, de straffen die de kerk oplegden waren erg licht. Vier procent van de geestelijken die schuldig bevonden werden aan seksueel misbruik, waren nog steeds aan het werk.

‘We zijn gechoqueerd en beschaamd door de resultaten van dit onderzoek’, reageert bisschop Stephan Ackermann. ‘Het doel van dit onderzoek was om deze donkere kant van de kerk bloot te leggen, zodat we de fouten van het verleden niet zouden herhalen.’

Onderzoek

De universiteiten onderzochten 38.000 documenten van 27 verschillende Duitse bisdommen. Volgens de onderzoekers kan het misbruik nog veel erger zijn, omdat veel bewijsmateriaal ‘vernietigd of gemanipuleerd’ werd.

De Duitse Conferentie van Bisschoppen vroeg de studie aan, en voorzitter Kardinaal Reinhard Marx zou de uitkomst van de studie volgende maand voorleggen.

Bron: Reuters
Niet te missen