Foto: Photo News

Zwaarste straf ooit van politierechter Peter D’Hondt in beroep afgezwakt

Een recidiverende garagehouder uit Sint-Niklaas die eind januari veroordeeld werd door de Dendermondse politierechter Peter D’Hondt tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar, heeft in beroep strafvermindering gekregen. De correctionele rechtbank van Dendermonde legde de man dinsdag vijf jaar cel op, waarvan de helft met uitstel.

De 42-jarige man moest zich verantwoorden voor verschillende verkeersinbreuken. Hij werd drie keer dronken achter het stuur betrapt, reed met de wagen terwijl hij al een rijverbod had en veroorzaakte ongevallen, onder meer met vluchtmisdrijf.

Hij kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van 7,5 jaar en een rijverbod van vijftig jaar, de zwaarste straf die politierechter D’Hondt ooit oplegde.

De beklaagde vroeg in beroep een mildere straf en de correctionele rechtbank van Dendermonde hervormde het vonnis. De rechtbank legde vijf jaar cel op, waarvan de helft met uitstel, en een rijverbod van dertig jaar. De man moet zich wel aan probatievoorwaarden houden en zich laten behandelen voor zijn alcoholverslaving.

Op het proces in beroep zei de beklaagde dat hij zijn leven had gebeterd. ‘Mijn leven is nu eindelijk terug op orde. Ik heb vooral psychiatrische hulp nodig, geen verblijf in de gevangenis. Daar zat ik in de cel tussen pedofielen.’

‘Het gaat om ernstige feiten en het is onbegrijpelijk dat u ze steeds opnieuw heeft gepleegd’, antwoordde de rechter. ‘U bent hardleers en heeft veel kansen gehad om terug op het juiste pad te geraken. Maar u vertelde ons dat u een nieuwe start wil nemen. Die kans gaan we u geven. We geloven in beterschap.’

Bron: BELGA
Niet te missen