Foto: Photo News

Raf Simons ontwerpt Pink Ribbon-lintje

Pink Ribbon heeft vandaag het roze lintje en de bijhorende campagne voorgesteld waarmee de organisatie wil sensibiliseren voor borstkanker. De Belgische modeontwerper Raf Simons ontwierp dit jaar het lintje.

Op het roze lintje staat in zwarte letters het woord heroes. ‘Hiermee verwijzen we zowel naar de vrouwen die vechten tegen borstkanker, als naar de vele mensen die hen in die strijd steunen, zoals partners, dokters, onderzoekers’, verklaart de woordvoerster van Simons, die aan het hoofd staat van modelabel Calvin Klein.

Met het lintje voert Pink Ribbon België campagne tijdens de internationale Borstkankermaand. Dat is nodig, vindt de organisatie, want borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België. Eén op de acht vrouwen wordt erdoor getroffen en dagelijks krijgen gemiddeld 29 vrouwen de diagnose.

Vanaf vandaag is het Pink Ribbon-lintje te koop in België voor drie euro bij onder meer kledingzaak Mayerline, Hunkemöller, in de supermarkten van Carrefour, de buurtwinkels van Spar, bij Standaard Boekhandel, Club, Gamma, Hans Anders, Di, Planet Parfum, Natan, Ava, Multipharma en iU.

Geen straf van god

Daarnaast zet de organisatie in op sensibilisering en lanceert ze vandaag een nieuwe e-learning tool, de Mammoquiz. ‘Er heerst nog een groot taboe over borstkanker. Er zijn zelfs vrouwen die nog denken dat het een straf van god is. Daarom is sensibilisering belangrijk’, vertelt Bettina Geysen, directeur van Pink Ribbon.

‘De Mammoquiz is een eenvoudige, educatieve quiz in drie talen, die geïnspireerd werd op het mammoboxspel, dat in 2002 ontwikkeld werd door het Centrum voor Kankeropsporing. Het is belangrijk dat er nu ook een digitale versie van verspreid wordt.’

Bedoeling is om elke vrouw in België te bereiken, ook vrouwen met een andere culturele achtergrond. ‘Er is een bevolkingsonderzoek bij vrouwen vanaf vijftig jaar, maar dat bereikt slechts de helft van de vrouwen’, aldus Geysen.

‘Dankzij deze quiz willen we mensen via een digitale weg sensibiliseren voor het risico op borstkanker, kennis geven van alarmsignalen die wijzen op borstkanker en hen aansporen deel te nemen aan het borstscreeningsonderzoek van de overheid.’

Bron: BELGA