Foto: REUTERS

‘UEFA plant derde clubtoernooi vanaf 2021’

Naast de Champions League en de Europa League, komt er relatief snel een derde Europees clubcompetitie. Dat kondigde ECA-voorzitter Agnelli vandaag aan.

De hervormingsdrang bij de Europese voetbalbond Uefa houdt aan. Na de interlandkalender - waar dit weekend de nieuwe Nations League werd gelanceerd - hakte de Europese voetbalbond nu ook de knoop door over een nieuwe uitbreiding van de clubkalender. Bovenop de Champions League en de Europa League zou er ook daar een nieuwe Europese competitie worden aan toegevoegd. En dat vanaf het seizoen 2021/22, wanneer het huidige tv-contract afloopt.

Groen licht

‘Er is groen licht voor gegeven’, kondigde Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus en voorzitter van de European Club Association (ECA), vandaag in tijdens een toespraak op de algemene vergadering van de ECA in Kroatië. Waar hij er meteen aan toevoegde dat ‘het huidige Europese competitiemodel aan modernisering toe is.’

Volgens de BBC gaf Agnelli geen details vrij over de nieuwe Europese clubcompetitie, die ook nog geen naam heeft. Andere media benadrukken dan weer dat de Europese voetbalbond de hervorming wel nog moet goedkeuren in het uitvoerend comité, waar Agnelli eveneens in zetelt.

Kleinere voetballanden

Eerder doken al berichten op over een mogelijke hervorming waarbij er in totaal drie Europese hoofdtornooien met elk 32 deelnemers zouden worden georganiseerd. In het nieuwe, derde clubtoernooi, zouden dan vooral clubs spelen van kleinere voetballanden die nu vaak sneuvelen in de voorrondes van de Europa League.

Die hervorming zou vooral als doel hebben om de kwaliteit van de Europa League te verbeteren. En dat via een betere opdeling. Waar er nu 80 clubs meedoen aan de Europese hoofdtoernooien (32 in de Champions League, 48 in de Europa League) zou het deelnemersveld worden uitgebreid naar 96 clubs. Om daarna evenwaardig verdeeld te worden tussen drie Europese hoofdtornooien, met daarin telkens acht groepen van vier clubs, waarna een knock-outfase volgt.

‘back to the future’

Als de hervorming er komt - eerst moet volgens Agnelli nog de huidige formule grondig worden geëvalueerd - zou dat voor het Europees voetbal eigenlijk neerkomen op een opmerkelijke stap ‘back to the future’. Tot en met het seizoen 1998/99 waren er ook al drie Europese toernooien: de beker der landskampioenen (die uiteindelijk werd omgevormd tot de Champions League, red), de Europa Cup II voor bekerwinnaars (die twintig jaar geleden werd geschrapt, red) en de Uefa Cup (later omgedoopt tot Europa League, red).