Foto: AFP

Financieel directeur ING stapt op na witwaszaak

Nadat de Nederlandse bank onlangs een schikking met het gerecht heeft moeten sluiten, stapt financieel directeur Koos Timmermans op bij ING.

Koos Timmermans, de financieel directeur van ING, vertrekt bij de Nederlandse bank. Vorige week raakte bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het openbaar ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. ING erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen door een voormalige klant. Volgens het openbaar ministerie faalde de bank systematisch om ongebruikelijke betalingen te detecteren.

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. Zijn positie was daardoor onhoudbaar geworden. Hij zal ‘in overleg met de raad van commissarissen aftreden’, schrijft ING vandaag in een persbericht.

‘Ernst van de zaak’

President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt de zaak zeer serieus te nemen. ‘Door de ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden kwamen we tot de conclusie dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie’, zegt hij. Timmermans blijft wel aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden.