Foto: ISOPIX

Uitstel zet beursgang Belfius op de helling

Alvast dit jaar krijgen de Arco-coöperanten geen compensatie. Het beursklimaat is te ongunstig om Belfius naar de beurs te brengen.

CD&V zette de bocht het afgelopen weekend al in. De regeringspartij lanceerde de boodschap dat als de beursgang van Belfius uitgesteld zou worden, ook de compensatie voor de Arco-coöperanten vertraging zou oplopen. Volgens de christendemocraten had dat te maken met het belabberde beurs­klimaat.

Gisterochtend stuurde ook CD&V-voorzitter Wouter Beke die boodschap expliciet uit. ’s Middags herhaalde vicepremier Kris Peeters dat uit een expertenrapport van de staatsholding Fpim én van experts van het bankenconsortium moest blijken of een beursgang in het huidige klimaat wel gepast is.

Dat rapport waarschuwde dat Belfius momenteel maar tegen 5,9 à 7,6 miljard naar de beurs kan gaan. Dat is tot 3,3 miljard euro minder dan het eigen vermogen van de bank. De regering zou wel maar 30 procent van de aandelen verkopen.

De Fpim merkte ook op dat het huidige klimaat brozer is dan begin dit jaar. Als er iets gebeurt in de week dat de overheid de aandelen verkoopt, kan de waarde nog meer onder druk komen.

Maar er is meer. Het rapport van de Fpim lijkt vooral handig om de landing in te zetten in een dossier dat muurvast zit. Vorige week raakte bekend dat beleggers een extra korting op de aandelen zouden eisen als Belfius naar de markt zou trekken zonder groen licht van Europa voor de Arco-compensatie. Advocaten van Belfius waarschuwden voor dat scenario. Volgens hen liep Belfius risico én zou dit tot een slechtere prijs leiden. De bank riskeerde zo twee keer de Arco-regeling te moeten betalen. De enige oplossing was om in de prospectus te beloven dat Belfius het Arco-geld pas zou storten na groen licht van Europa. En dat het zich daar bij rood licht definitief zou bij neerleggen.

Het probleem is dat de regering het dossier niet heeft aangemeld bij Europa en dat Kris Peeters (CD&V) dat ook niet wil. Daardoor draait men rondjes: zolang het dossier niet wordt aangemeld, komt er geen duidelijkheid. En zonder duidelijkheid komt er geen beursgang. Peeters zei gisteren dat in het zomerakkoord was afgesproken dat het dossier niet aangemeld moet worden, omdat het niet om staatssteun gaat. Maar volgens de advocaten van Belfius klopt dat niet.

‘Belfius heeft zich daar niet mee te bemoeien’, reageerde Peeters. ‘De aanmelding is een beslissing van de regering.’ Hij hoopt dat een beursgang nog lukt voor het einde van deze regeerperiode. In theorie is een beursgang in april mogelijk met de jaarcijfers in de hand. Peeters is overigens niet van plan het Arco-dossier nu wel aan te melden bij Europa. ‘Maar er is nu wel tijd om Europa extra toelichting te geven.’

Waarnemers verwachten dat de zaak na de gemeenteraadsverkiezingen alleen maar moeilijker wordt. Als Peeters in Antwerpen niet goed scoort, zal het klimaat niet serener worden. In maart dreigt dan weer een harde Brexit. En eind mei zijn er alweer verkiezingen, deze keer Vlaamse, federale en Europese.