Foto: AP

Honderden arrestaties bij protesten tegen pensioenbeleid Poetin

In meer dan veertig steden in Rusland is zondag, op de dag van de lokale en regionale verkiezingen, geprotesteerd tegen de pensioenhervorming van president Vladimir Poetin. Daarbij werden bijna 1.000 demonstranten opgepakt. De verkiezingen zelf waren een tegenvaller voor de partij van de president.

De lokale en regionale verkiezingen waren de eerste verkiezingen sinds de aankondiging van de zeer onpopulaire pensioenhervorming, midden juni. Die voorziet in de verhoging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar voor vrouwen en tot 65 jaar voor mannen. Dat is volgens de beleidsmakers nodig om de ‘serieuze demografische problemen’ waarmee Rusland te kampen heeft, en de daarbij horende druk op het pensioensysteem, het hoofd te bieden.

Alexei Navalny, de meest prominente vijand van president Vladimir Poetin, is een grote tegenstander van de hervorming. Volgens hem ‘rekruteert’ de regering van Poetin gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen. En dus riep Navalny op tot protesten op de dag van de verkiezingen. Zelf zit hij momenteel een gevangenisstraf uit van dertig dagen voor het organiseren van openbare events zonder toestemming.

Misnoegde Russen gaven zondag in bijna 40 steden gehoor aan de oproep van Navalny. Volgens burgerrechtenportaal OVD-Info werden in totaal bijna 1.000 demonstranten gearresteerd, het merendeel (452) in Sint-Petersburg. Op sociale media circuleren beelden waarop het nodige duw- en trekwerk te zien is.

Honderden arrestaties bij protesten tegen pensioenbeleid Poetin
Vladimir Poetin ging stemmen in Moskou. Foto: EPA-EFE

‘Politieke bom’

De verkiezingen zelf waren een tegenslag voor Verenigd Rusland, de partij van Vladimir Poetin. Dat zegen politieke analytici aan persbureau Bloomberg. ‘Een duidelijke manifestatie van de dalende populariteit van de president’, zegt Valery Solovei. ‘Een politieke bom zoals in 2011’, maakt Kirill Rogov de vergelijking.

In vier oostelijke regio’s, waar Verenigd Rusland doorgaans sterk staat, moeten kandidaat-gouverneurs van de partij zelfs verrassend naar een tweede verkiezingsronde, nadat ze in de eerste ronde geen meerderheid behaalden. In andere gebieden, zoals in Moskou, blijft Verenigd Rusland aan de macht. In de hoofdstad was er wel maar een opkomst van 31 procent.

Toch was president Poetin positief over de verkiezingen. ‘Ze zijn goed verlopen’, zei hij op de televisie vanuit Vladivostok. Dat er in sommige steden een tweede ronde nodig is, is volgens de president ‘gangbaar’.

Bron: belga, reuters, bloomberg
Niet te missen