Foto: REUTERS

Voormalige adviseur Trump krijgt 14 dagen cel wegens liegen tegen FBI

George Papadopoulos, adviseur buitenlands beleid tijdens de kiescampagne van Donald Trump in 2016, is vrijdagavond veroordeeld tot veertien dagen cel. Hij loog tegen de FBI over zijn pogingen om bezwarend materiaal over Hillary Clinton te verkrijgen van vertegenwoordigers van de Russische regering.

Papadopoulos was de allereerste verdachte die schuldig pleitte tegen speciaal aanklager Robert Mueller, en met hem een schikking trof. Mueller doet onderzoek naar de mogelijke contacten tussen Donald Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

‘Ik heb een ernstige fout gemaakt, maar ik ben een goed man’, zei Papadopoulos vrijdag tijdens de rechtszitting in Washington.

Papadopoulos had via tussenpersonen contact met de Russen. Een van die tussenpersonen was de in Londen wonende Maltese hoogleraar Mifsud. Die zou aan Papadopoulos hebben verteld dat hij in Moskou met hooggeplaatste Russen gesproken had, die bezwarend materiaal over Clinton in handen hadden.

Papadopoulos is in januari 2017 door de FBI ondervraagd. Hij loog toen over de timing van zijn contact met Mifsud, en beweerde dat hij Mifsud al had gesproken lang voor hij voor Trump werkte. Mifsud was twee weken na het verhoor van Papadopoulos in Washington, maar is vanwege die leugens niet ondervraagd.

In totaal zijn er al vijf voormalige medewerkers van Donald Trump strafrechtelijk veroordeeld. De Amerikaanse pers omschrijft ze inmiddels als ‘All the president’s crooks’.

Bron: Bloomberg, NOS